Strona głównaGastronomiaGotowe mieszanki jako produkty dla lodziarstwa

Gotowe mieszanki jako produkty dla lodziarstwa

Na rynku znajduje się obecnie wiele gotowych mieszanek do lodów włoskich. Dzięki nim, na przyrządzenie masy do lodów z automatu nie potrzeba tak wiele czasu, jak do lodów rzemieślniczych. Dzięki mieszance, przygotowanie masy jest także dużo łatwiejsze. Większość mieszanek ma postać proszku, który wystarczy jedynie połączyć z odpowiednią ilością mleka lub wody. Innym rodzajem są płynne masy lodowe. Mają one długi termin przydatności, a także są wygodniejsze w użyciu i nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Jak wykorzystuje się gotowe mieszanki przy produkcji lodów?

Zalety gotowych mieszanek

Głównymi zaletami gotowych mieszanek do produkcji lodów są łatwość oraz szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów. Lody przyrządzone z gotowej mieszanki mają niepowtarzalny smak, a także są stosunkowo tanie w produkcji.

Dzięki temu, iż większość mieszanek wymaga jedynie połączenia z wodą lub mlekiem i dokładnego wymieszania, nie zawierają one emulgatorów i zbędnych dodatków. Ich skład stanowią przede wszystkim białka mleka, tłuszcz kokosowy oraz mleko pełne i odtłuszczone w proszku. Dodatkowo, receptura zapewnia dużą wydajność produkcji i uzyskanie odpowiedniego produktu końcowego o odpowiedniej kremowości.

Lody włoskie z gotowych mieszanek

Przygotowaną mieszankę wlewa się do automatu na włoskie lody. Automat zamraża mieszankę w płynnej formie w sposób ciągły.

Jak mówi jeden z pracowników firmy MK KOMI, która specjalizuje się m.in. w doradztwie technicznym w zakresie technologii produkcji pracy w branży lodziarskiej i cukierniczej: „Automaty do lodów włoskich są wyposażone w pompę, która wtłacza do lodów powietrze. Stają się one wtedy lżejsze niż lody z maszyn bez pompy. Masa z gotowej mieszanki jest dozowana do rożka za pomocą zaworu. Otwór zaworu nadaje wydobywającej się masie kształt charakterystyczny dla włoskich lodów. Maszyna może mieć jeden hebel i jeden lub dwa cylindry robocze”.

Rodzaje gotowych mieszanek

Gotowe mieszanki w proszku są najbardziej popularnym surowcem do produkcji lodów z automatu. Mieszankę w proszku rozrabia się na miejscu, przy użyciu wody i wlewa do maszyny. Taka masa składa się głównie z mleka w proszku oraz cukru i aromatów. Innym rodzajem są mieszanki płynne. Nie wymagają one obróbki przed wlaniem do maszyny. Zajmują jednak więcej miejsca niż mieszanki w proszku i są od nich droższe.

Gotowe mieszanki stanowią ogromne ułatwienie jeśli chodzi o produkcję lodów. Dzięki nim, masę do lodów z automatu można przyrządzić jedynie z dodatkiem wody lub mleka. Różnorodność gotowych mieszanek, które znajdują się obecnie na rynku, stanowi duże udogodnienie dla branż lodziarskich i cukierniczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read