Na rynku znajduje się obecnie wiele gotowych mieszanek do lodów włoskich. Dzięki nim, na przyrządzenie masy do lodów z automatu nie potrzeba tak wiele czasu, jak do lodów rzemieślniczych. Dzięki mieszance, przygotowanie masy jest także dużo łatwiejsze. Większość mieszanek ma postać proszku, który wystarczy jedynie połączyć z odpowiednią ilością mleka lub wody. Innym rodzajem są płynne masy lodowe. Mają one długi termin przydatności, a także są wygodniejsze w użyciu i nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Jak wykorzystuje się gotowe mieszanki przy produkcji lodów?
Zalety gotowych mieszanek
Głównymi zaletami gotowych mieszanek do produkcji lodów są łatwość oraz szybkość przygotowania mocno napowietrzonych lodów. Lody przyrządzone z gotowej mieszanki mają niepowtarzalny smak, a także są stosunkowo tanie w produkcji.
Dzięki temu, iż większość mieszanek wymaga jedynie połączenia z wodą lub mlekiem i dokładnego wymieszania, nie zawierają one emulgatorów i zbędnych dodatków. Ich skład stanowią przede wszystkim białka mleka, tłuszcz kokosowy oraz mleko pełne i odtłuszczone w proszku. Dodatkowo, receptura zapewnia dużą wydajność produkcji i uzyskanie odpowiedniego produktu końcowego o odpowiedniej kremowości.
Lody włoskie z gotowych mieszanek
Przygotowaną mieszankę wlewa się do automatu na włoskie lody. Automat zamraża mieszankę w płynnej formie w sposób ciągły.
Jak mówi jeden z pracowników firmy MK KOMI, która specjalizuje się m.in. w doradztwie technicznym w zakresie technologii produkcji pracy w branży lodziarskiej i cukierniczej: „Automaty do lodów włoskich są wyposażone w pompę, która wtłacza do lodów powietrze. Stają się one wtedy lżejsze niż lody z maszyn bez pompy. Masa z gotowej mieszanki jest dozowana do rożka za pomocą zaworu. Otwór zaworu nadaje wydobywającej się masie kształt charakterystyczny dla włoskich lodów. Maszyna może mieć jeden hebel i jeden lub dwa cylindry robocze”.
Rodzaje gotowych mieszanek
Gotowe mieszanki w proszku są najbardziej popularnym surowcem do produkcji lodów z automatu. Mieszankę w proszku rozrabia się na miejscu, przy użyciu wody i wlewa do maszyny. Taka masa składa się głównie z mleka w proszku oraz cukru i aromatów. Innym rodzajem są mieszanki płynne. Nie wymagają one obróbki przed wlaniem do maszyny. Zajmują jednak więcej miejsca niż mieszanki w proszku i są od nich droższe.
Gotowe mieszanki stanowią ogromne ułatwienie jeśli chodzi o produkcję lodów. Dzięki nim, masę do lodów z automatu można przyrządzić jedynie z dodatkiem wody lub mleka. Różnorodność gotowych mieszanek, które znajdują się obecnie na rynku, stanowi duże udogodnienie dla branż lodziarskich i cukierniczych.