Chcesz przejść na dietę bez glutenu i kazeiny, ale nie wiesz, co tak właściwie możesz jeść? Przygotowaliśmy dla Ciebie poradnik, w którym znajdziesz informacje na temat bezpiecznych i zakazanych produktów!
Dla kogo jest przeznaczona dieta bez glutenu i kazeiny?
Dieta bez glutenu i kazeiny jest dedykowana przede wszystkim osobom, które cierpią na alergię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten oraz celiakię połączone z jednoczesną alergią na białko mleczne, czyli wspomnianą kazeinę. Menu będzie również świetną propozycją dla osób z różnymi chorobami autoimmunologicznymi, na przykład Hashimoto, które zauważyły pogorszenie samopoczucia po spożyciu glutenu i chcą wyeliminować nabiał ze względu na jego negatywny wpływ na cerę.
Menu na diecie bez glutenu i kazeiny
Jakie produkty spożywcze należy wyeliminować z menu, przechodząc na dietę bez glutenu i kazeiny? Na liście znalazły się przede wszystkim:
- pszenicę,
- owies,
- jęczmień,
- żyto,
- kasza manna,
- kuskus,
- bułka tarta,
- jogurty,
- kefiry,
- maślanki,
- mleko,
- sery żółte i białe,
- śmietana.
Dodatkowo w trakcie zakupów sprawdzaj dokładnie składy interesujących Cię produktów, bo zarówno gluten, jak i kazeina mogą być ukryte w pozornie bezpiecznych artykułach spożywczych, takich jak wędliny, konserwy, wyroby garmażeryjne mięsne, słodycze i desery, gotowe dania, mieszanki przypraw, dipy czy ketchupy.
Co w takim razie można jeść na diecie bez glutenu i kazeiny? Przede wszystkim zamień tradycyjny nabiał na jego roślinne odpowiedniki – wegańska śmietanka na bazie kokosa czy napój migdałowy sprawdzą się doskonale w trakcie przygotowywania ulubionych potraw. Wybieraj również zboża naturalnie bezglutenowe, takie jak ryż, proso, amarantus, kukurydza, gryka czy kasza jaglana.
Pudełkowa dieta bez glutenu i kazeiny
Zamiast samodzielnie przygotowywać zdrowe, bezpieczne dla Twojego brzucha potrawy, postaw na catering dietetyczny! Pudełkowa dieta bez glutenu i kazeiny to najlepszy sposób na wyeliminowanie szkodliwych składników bez jednoczesnego ryzyka wystąpienia niedoborów. Plan żywieniowy jest opracowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, zawiera wszystkie składniki odżywcze, a do tego pomaga w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu i produktów mlecznych.
Co znajdziesz w diecie bez glutenu i kazeiny oferowanej przez catering dietetyczny? Przede wszystkim mnóstwo zdrowych warzyw i owoców, które są bogactwem witamin i najlepszym źródłem błonnika pokarmowego. W posiłkach nie brakuje również chudego mięsa oraz bezglutenowych produktów zbożowych – makaronu kukurydzianego, kaszy gryczanej czy amarantusa. Z kolei zamiast artykułów mlecznych wykorzystano ich wegańskie, roślinne zamienniki, na przykład jogurty kokosowe czy napoje ryżowe i sojowe.