Ciasto na pizzę przepis podstawowy
Tradycyjne włoskie ciasto na pizzę powinno być cieniutkie, krótko wyrastające i naprawdę ze skromnym obłożeniem na wierzchu. Jednak nie wszyscy są fanami takiej pizzy. Niektórzy lubią solidne, grube i puchate ciasto. Na takim można też ułożyć więcej rzeczy, czyli na bogato. Dlatego dwa przepisy, na cienki i gruby placek.
Składniki na ciasto cienkie do pizzy:
- 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 650)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cukru pudru
- 150 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać widelcem z cukrem i wodą, odstawić na 5 minut aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Dolać zaczyn i wyrabiaj ok. 10 minut. Najlepiej robi się to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego typu hak. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Następnie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować lub rozciągnąć na okrąg o średnicy mniej więcej 35 cm. Ciasto będzie naprawdę cienkie.
Piekarnik nagrzać na pełną moc (najlepiej 250 stopni C), zostawić w środku blachę z wyposażenia piekarnika, bo na nim będzie piekła się pizza.
Ciasto lekko posmarować sosem pomidorowym i obłożyć niewielką ilością nadzienia (np. kilka plastrów salami, oliwki, mozzarella). Placek zsunąć na gorącą blachę i piec 8-10 minut.
Składniki na ciasto grube do pizzy:
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki wymieszać widelcem i odstawić na 10 min, żeby zaczyn ruszył. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać zaczyn oraz oliwę. Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub robotem (końcówka hak) przez około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Uformować w kulę i włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą. Odstawić do podwojenia objętości, ok. 1 godziny.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć prostokątną formę. Posmarować sosem pomidorowym i ponownie odstawić do podrośnięcia na 30 min. Obłożyć dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 do 20 minut.
Uwielbiam domową pizzę 😀