Strona głównaKolacjePrzepis na ciasto na pizzę - domowa pizza

Przepis na ciasto na pizzę – domowa pizza

Ciasto na pizzę przepis podstawowy

Tradycyjne włoskie ciasto na pizzę powinno być cieniutkie, krótko wyrastające i naprawdę ze skromnym obłożeniem na wierzchu. Jednak nie wszyscy są fanami takiej pizzy. Niektórzy lubią solidne, grube i puchate ciasto. Na takim można też ułożyć więcej rzeczy, czyli na bogato. Dlatego dwa przepisy, na cienki i gruby placek.

Składniki na ciasto cienkie do pizzy:

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 650)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru pudru
  • 150 ml ciepłej wody

Drożdże wymieszać widelcem z cukrem i wodą, odstawić na 5 minut aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Dolać zaczyn i wyrabiaj ok. 10 minut. Najlepiej robi się to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego typu hak. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Następnie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować lub rozciągnąć na okrąg o średnicy mniej więcej 35 cm. Ciasto będzie naprawdę cienkie.

Piekarnik nagrzać na pełną moc (najlepiej 250 stopni C), zostawić w środku blachę z wyposażenia piekarnika, bo na nim będzie piekła się pizza.

Ciasto lekko posmarować sosem pomidorowym i obłożyć niewielką ilością nadzienia (np. kilka plastrów salami, oliwki, mozzarella). Placek zsunąć na gorącą blachę i piec 8-10 minut.

Składniki na ciasto grube do pizzy:

  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki wymieszać widelcem i odstawić na 10 min, żeby zaczyn ruszył. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać zaczyn oraz oliwę. Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub robotem (końcówka hak) przez około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Uformować w kulę i włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą. Odstawić do podwojenia objętości, ok. 1 godziny.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć prostokątną formę. Posmarować sosem pomidorowym i ponownie odstawić do podrośnięcia na 30 min. Obłożyć dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 do 20 minut.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read