Strona głównaPoradyPoznaj najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich i ich zastosowanie

Poznaj najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich i ich zastosowanie

Sprężysty i pełen smaku makaron to podstawa udanego obiadu. Stworzony z zaledwie kilku składników, idealnie łączy się ze smakiem pełnych warzyw sosów oraz wyśmienitych serów. Niezależnie od swojego rodzaju, zarówno makaron spaghetti, jak i penne, jest nieodłącznym elementem uwielbianej przez Polaków włoskiej kuchni. Z jakich składników powstaje ekologiczny makaron? I jakie jego rodzaje cieszą się największą popularnością? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym poradniku!

Jak powstaje prawdziwy włoski makaron?

Włochy to bez wątpienia europejska stolica makaronu. Szacuje się, iż przeciętny mieszkaniec niniejszego kraju zjada rocznie około 30 kilogramów tego mącznego przysmaku. Nie dziwi więc fakt, że Italia nazywana jest krajem makaroniarzy. Niemniej jednak, historia makaronu nie jest tak prosta, jak może nam się wydawać. Choć wiele źródeł podaje, iż do Europy przywiózł go Marco Polo z jednej ze swoich dalekich podróży do Chin, inne źródła wskazują, iż narodzin makaronu możemy doszukiwać się w mitologii greckiej. Bez względu na pochodzenie, jedno jest pewne, współcześnie trudno jest nam wyobrazić sobie smak kuchni włoskiej, bez pysznego makaronu. A jak powstaje niniejszy przysmak?

Oryginalny makaron ekologiczny wytwarzany jest z zaledwie dwóch składników, mąki oraz wody. Niemniej jednak, niezwykle ważne jest, aby składniki te były jak najwyższej jakości. Bio makaron najczęściej wytwarzany jest z mąki pochodzącej z twardej pszenicy (durum). Również woda wykorzystywana do produkcji makaronu powinna spełniać standardy wody pitnej. Sekret udanej włoskiej pasty zależy także od sposobu jej wyrabiania.

Poznaj najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich

Wśród najpopularniejszych włoskich makaronów możemy wyróżnić:

  • MAKARON SPAGHETTI – jeden z najczęściej przez nas spożywanych. Jego oryginalny kształt wywodzi się z Neapolu. Co ciekawe, mączne nitki początkowo osiągały długość nawet 50 centymetrów. Niemniej jednak, ze względu na trudności związane z gotowaniem tak długiego makaronu, zdecydowano o skróceniu jego długości do 25 centymetrów. Makaron pełnoziarnisty w formie spaghetti idealnie łączy się ze smakiem mięs oraz soczystych sosów makaronowych;
  • MAKARON PENNE – swoim kształtem przypominający skośną rurkę. Makaron ten pochodzi z południowej części Włoch. Co ciekawe, jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa penna, które oznacza pióro. Ten smaczny makaron idealnie nadaje się do sałatek oraz zup;
  • MAKARON PAPPARDELLE – w formie długich wstążek świetnie nadaje się do zup. Ponadto, można łączyć go z aromatycznymi sosami z dodatkiem mięsa oraz pieczonymi warzywami;
  • MAKARON FUSILLI – znany we Włoszech pod nazwą rotini, a w Polsce – świderki. Jego zakręcony kształt doskonale nadaje się do zup oraz sałatek. Ponadto, można wykorzystać go do przyrządzenia smacznych zapiekanek z dodatkiem aromatycznego sera;
  • MAKARON ORECCHIETTE – w kształcie drobnych muszelek, cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza wśród dzieci. Bez przeszkód możemy dodawać go do smacznych zup owocowych, jak również podawać w towarzystwie owoców morza.

Dowiedz się, jak w prawidłowy sposób ugotować makaron włoski

Aby makaron z pszenicy durum był sprężysty, należy ugotować go w odpowiedni sposób. Oto kilka wskazówek.

  • Po pierwsze: Przygotuj duży garnek, w którym makaron będzie mógł swobodnie pływać;
  • Po drugie: Wlej do garnka 1 litr wody, na każde 100g makaronu;
  • Po trzecie: Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej jedną, płaską łyżeczkę soli;
  • Po czwarte: Dodawaj makaron do wrzącej wody, cały czas mieszając. Zwracaj uwagę na to, aby nie przywarł do dna;
  • Po piąte: Pozostaw makaron na zmniejszonym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania, nie przykrywaj makaronu;
  • Po szóste: Po upływie 10 minut odcedź makaron z gorącej wody i przepłucz go pod zimnym strumieniem.

Gdzie kupić oryginalny włoski makaron?

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować pyszne włoskie danie, postaw na ekologiczny makaron z pszenicy durum. Jednym z najlepszych produktów dostępnych na polskim rynku jest makaron Armando, wytwarzany wyłącznie z najwyższej jakości produktów, odznaczających się certyfikatem BIO. Produkt ten możesz znaleźć w nielicznych delikatesach. Warto także wiedzieć, że makaron Armando dostępny jest w sklepie internetowym Perla Negra, który jako jeden z nielicznych w Polsce zajmuje się dystrybucją włoskich produktów jakości premium.

Podsumowanie

Oryginalne włoskie makarony odznaczają się zarówno wyjątkowym smakiem, jak i najwyższą jakością. Wszystko to za sprawą starannie wyselekcjonowanych składników, które wykorzystywane są do ich produkcji. Ponadto, włoskie makarony wytwarzane są zgodnie z wielopokoleniową tradycją, którą możesz poczuć nie tylko w sprężystym spaghetti, ale i zakręconym fusilli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read