Strona głównaGastronomiaRyba po grecku - tradycyjny przepis na Wigilię

Ryba po grecku – tradycyjny przepis na Wigilię

Ryba po grecku to doskonała propozycja do podania, na co dzień i na różnego typu imprezy. Będzie znakomicie pasowała do eleganckiej kolacji, jak i do domowego, rodzinnego spotkania. Danie to możemy podać na przyjęciu imieninowym, z okazji rocznicy lub jako jedną z dwunastu potraw wigilijnych.

Dużym plusem ryby po grecku jest to, że możemy ją przygotować nawet dwa dni wcześniej, choć najlepsza będzie następnego dnia po przygotowaniu.

Ryba po grecku – składniki:

  • 6 kawałków ryby bez ości (np. mintaj, sola, panga), około 1 kg, nadającej się do panierowania,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • bułka tarta,
  • 750 g marchewki,
  • 500 g pietruszki (korzenia),
  • pół selera,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka musztardy,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Ryba po grecku – wykonanie:

  • Jeżeli ryba była mrożona najpierw należy ją rozmrozić, a następnie odsączyć z wody i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  • Panierujemy rybę, kolejno w: mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  • Opanierowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju i odkładamy do ostygnięcia.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy na kawałki wielkości małego paznokcia przy użyciu malaksera).
  • W dużym nie przywierającym garnku podsmażamy do zeszklenia cebulę na oleju.
  • Dodajemy warzywa starte na tarce, mieszamy, podlewamy wodą (ok. 50 ml) i dusimy na delikatnym ogniu przez około 45 minut.
  • Kiedy warzywa zaczną mięknąć należy całość doprawić: koncentratem pomidorowym, musztardą, pieprzem i solą. Można ewentualnie dodać łyżeczkę soku z cytryny.
  • Całość dusić na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
  • Kiedy warzywa będą miękkie sos można zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Po ostudzeniu składniki należy połączyć. W dowolnym naczyniu należy ułożyć naprzemiennie: sos i rybę. Na wierzchu powinien znaleźć się sos (ryba by wyschła). Jeżeli chcemy, możemy każdemu z gości przygotować osobną porcję w ładnej miseczce.

Takie danie możemy zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Należy je jednak przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 3 dni).

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read