Ryba po grecku to doskonała propozycja do podania, na co dzień i na różnego typu imprezy. Będzie znakomicie pasowała do eleganckiej kolacji, jak i do domowego, rodzinnego spotkania. Danie to możemy podać na przyjęciu imieninowym, z okazji rocznicy lub jako jedną z dwunastu potraw wigilijnych.
Dużym plusem ryby po grecku jest to, że możemy ją przygotować nawet dwa dni wcześniej, choć najlepsza będzie następnego dnia po przygotowaniu.
Ryba po grecku – składniki:
- 6 kawałków ryby bez ości (np. mintaj, sola, panga), około 1 kg, nadającej się do panierowania,
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki,
- bułka tarta,
- 750 g marchewki,
- 500 g pietruszki (korzenia),
- pół selera,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka musztardy,
- olej,
- sól, pieprz.
Ryba po grecku – wykonanie:
- Jeżeli ryba była mrożona najpierw należy ją rozmrozić, a następnie odsączyć z wody i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Panierujemy rybę, kolejno w: mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Opanierowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju i odkładamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy na kawałki wielkości małego paznokcia przy użyciu malaksera).
- W dużym nie przywierającym garnku podsmażamy do zeszklenia cebulę na oleju.
- Dodajemy warzywa starte na tarce, mieszamy, podlewamy wodą (ok. 50 ml) i dusimy na delikatnym ogniu przez około 45 minut.
- Kiedy warzywa zaczną mięknąć należy całość doprawić: koncentratem pomidorowym, musztardą, pieprzem i solą. Można ewentualnie dodać łyżeczkę soku z cytryny.
- Całość dusić na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
- Kiedy warzywa będą miękkie sos można zdjąć z ognia i ostudzić.
- Po ostudzeniu składniki należy połączyć. W dowolnym naczyniu należy ułożyć naprzemiennie: sos i rybę. Na wierzchu powinien znaleźć się sos (ryba by wyschła). Jeżeli chcemy, możemy każdemu z gości przygotować osobną porcję w ładnej miseczce.
Takie danie możemy zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Należy je jednak przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 3 dni).
osobiście wolę zwykłe filety w panierce, po grecku jest dla mnie za słodka