Strona głównaGastronomiaGastronomia molekularna - najważniejsze informacje

Gastronomia molekularna – najważniejsze informacje

Gastronomia molekularna jest tutaj, aby pozostać ze swoim kolorem, nauką, dymem i sztuką! To styl, który podbił najlepszych szefów kuchni na świecie w ich dążeniu do oferowania wysokiej jakości produktów o doskonałych wykończeniach. Ma swoje źródło na spotkaniu sztuki kulinarnej i nauki.

Gastronomia molekularna – najważniejsze informacje

Gastronomia molekularna z roku na rok staje się coraz bardziej popularna.  Kuchnia taka opiera się na badaniu przemian, którym podlega żywność na poziomie chemicznym i fizycznym w celu zwiększenia jej właściwości organoleptycznych. Ten styl wykorzystuje innowacje technologiczne, aby zastosować je do żywności i uzyskać dania o wyższym poziomie opracowania. Przepisy na kuchnię molekularną są dość skomplikowane. Kuchnia molekularna polega na uczynieniu kuchni częścią laboratorium. Jedną z jego głównych cech jest dekonstrukcja, ponieważ stara się cofnąć, skomponować i zastosować różne techniki do badania tekstur żywności. Ma również na celu sprawienie, aby goście cieszyli się doświadczeniem poza zwykłymi smakami. Z tego powodu wprowadza innowacje w prezentacji. Podobnie, jest to zwykle kuchnia sygnowana, ale można ją również zastosować w domu. 

Gastronomia molekularna a nauka o żywności

Nauka o żywności to większa dyscyplina obejmująca gastronomię molekularną. Podobnie jak gastronomia molekularna, nauka o żywności dotyczy również fizycznego, biologicznego i chemicznego składu składników. Zajmuje się jednak tym, w jaki sposób skład odnosi się do produkcji, żywienia, pogorszenia i bezpieczeństwa żywności na poziomie przemysłowej i masowej produkcji żywności. Gastronomia molekularna działa dzięki interakcjom różnych składników, które powodują różne efekty. Każdy przepis ma mechanizmy fizyczne, biologiczne i chemiczne, które sprawiają, że danie wygląda zgodnie z przeznaczeniem. 

Suflet „nadmuchuje się”, zamiast stać się jak naleśnik w wyniku białek tworzących białka jaj. Kiedy białka są ubijane, powstają małe pęcherzyki powietrza, które rozszerzają się po podgrzaniu. Połączenie ogrzewania i wiązania białek jaj i pęcherzyków powietrza powoduje inflację. Suflet jest powszechną recepturą, ale gastronomia molekularna stara się również zidentyfikować nowe i innowacyjne mechanizmy i wyniki. Sferyfikacja to proces tworzenia miękkich, gąbczastych kul przypominających perły lub jaja kawiorowe. Technika ta wykorzystuje chlorek wapnia i alginian, które żelują po połączeniu. Jednym z powszechnych zastosowań sferyfikacji jest robienie pękającego boba dla herbaty bąbelkowej. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read