Zadbaj o siebie! Zacznij życie na nowo ze zdrową żywnością!

Moda na zdrową żywność to zdecydowanie najlepsze, co mogło się nam przytrafić. W dobie zanieczyszczania środowiska, nadwagi czy nadciśnienia, zwrot w kierunku ekologii i zdrowego odżywiania jest bardzo potrzebny. Dlaczego wartościowe i nieprzetwarzane produkty są tak ważne w naszej diecie? W poniższym artykule przedstawię korzyści płynące ze zmiany swojej diety, a co za tym idzie, zmiany swojego życia.

Żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie idzie w parze z pojęciem „żywność ekologiczna”. Produkty określane mianem ekologicznych są produkowane z użyciem minimalnej ilości chemii, pestycydów, metali ciężkich i nawozów sztucznych. Żywność ekologiczna stawia przede wszystkim na produkty roślinne lub zwierzęce, wytwarzane w systemie gospodarstwa ekologicznego. W porównaniu do produktów pozyskiwanych konwencjonalnymi metodami, jest bogatsza w cenne substancje odżywcze, takie jak witaminy czy minerały.

To również żywność pozyskiwana bez udziału GMO, czyli organizmów zmodyfikowanych genetycznie, oraz niepoddawana promieniowaniu jonizującemu. Przy produkcji ekologicznych produktów kładzie się nacisk na bezpieczeństwo środowiska, dlatego każda czynność negatywnie wpływająca na przyrodę jest minimalizowana lub całkowicie likwidowana.

Różnice płynące z ekologicznej uprawy

  • Mięso – kurczaki z chowu klatkowego karmione są wysokoenergetyczną paszą, dzięki czemu są większe i pulchniejsze. Co za tym idzie? Zawierają aż 50% więcej tłuszczu niż te z wolnego wybiegu. W dodatku, zawierają aż 40% więcej tłuszczu niż cennego białka. Ponadto, jagnięcina, wołowina i wieprzowina uprawiana w ekologiczny sposób zawiera więcej witaminy E i beta-karotenu. Krowy karmione trawą mają wyższe stężenie kwasów omega-3. Podsumowując, karmione zbożami, soją lub modyfikowaną paszą zwierzęta mają mniej wartości odżywczych. Te, które mają dostęp do świeżego powietrza i trawy, będą zdecydowanie lepszym wyborem.
  • Jajka – kury z wolnego wybiegu znoszą jaja zawierające dwukrotnie większą ilość witaminy E, trzy razy więcej beta-karotenu i do 30% więcej kwasów omega-3. Myślę, że te liczby powinny dać do myślenia.
  • Mleko – krowa biegająca po pastwisku i mająca dostęp do świeżej trawy produkuje mleko zawierające nawet o 180% więcej beta-karotenu! Dodatkowo o 100% więcej kwasu omega-3, a jest to skutkiem tego, że nie podaje się jej genetycznie zmodyfikowanych hormonów, które pobudzają produkcję mleka.
  • Owoce i warzywa – produkowane w ekologiczny sposób zawierają o połowę mniej kadmu (metal ciężki, który może być przyczyną nowotworów) i cztery razy mniej pestycydów.

Oznaczenia i certyfikaty

Sięgając po zdrową, ekologiczną żywność ważne jest, aby nie dać się oszukać komercyjnym zabiegom nazywania produktów. Szukaj na opakowaniach zielonego listka, oraz oznaczenia „bio”, „eco” lub „organic”. Niestety, coraz częściej producenci wykorzystując trend na zdrową żywność, umieszczają podróbki tychże symboli. W marketach bardzo łatwo trafić na oszukane produkty. Dlatego jeżeli chcesz mieć pewność, że kupujesz produkty ekologiczne, najlepiej udaj się bezpośrednio do sklepu ze zdrową żywnością. Jawo w Krakowie przykładowo, posiada taki certyfikat, dlatego możesz mieć pewność, że nikt Cię nie oszuka.

Nie zwlekaj i już dziś dołącz do grona dbających o środowisko konsumentów. Dzięki temu zyskasz pewność, że spożywane przez Ciebie produkty są wartościowe i bogate w substancje odżywcze. Pamiętaj, zdrowe odżywianie jest kluczem do dobrego samopoczucia.

źródło zdjęcia: freepik.com

Zadbaj o siebie! Zacznij życie na nowo ze zdrową żywnością!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here