Wina organiczne – czym różnią się od win „tradycyjnych”?

Wino to z pewnością jeden z najszlachetniejszych trunków, choć jego historia rozciąga się na wiele wieków i prawie wszystkie warstwy społeczne. Obecnie na rynku znajdziemy niesamowitą różnorodność win – znaleźć można coś dla siebie w każdej półce cenowej, nawet tańsze butelki potrafią zaskoczyć smakiem i jakością.

Wina organiczne, choć na pewno do tanich nie należą, są z pewnością jedną z ciekawszych propozycji winiarzy. Sam termin organiczne mówi nam już wiele o zawartości butelki – to coś blisko natury, stworzone według wysokich standardów, pozbawione sztucznych substancji. Jak zatem rozpoznać organiczne wino?

Charakterystyka

Najszerszą definicją takiego wina jest wino, które wytwarzane jest z winogron uprawianych bez użycia sztucznych środków ochrony uprawy roślin. Winogrona uprawia się w sposób jak najbardziej zbliżony naturze, bez użycia pestycydów czy herbicydów. Bardzo często uprawy takie można nazwać jednocześnie biodynamicznymi, co oznacza tyle, że uprawy winorośli prowadzone są w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać uwarunkowania terenu, podporządkowując się wymaganiom danego środowiska czy mikroklimatu. Takie organiczne uprawy muszą spełnić rygorystyczne normy, które gwarantują wysoką jakość produktu końcowego.

Bez siarczyn?

Choć można powiedzieć, że organiczne wina z pewnością odznaczają się wyjątkowym smakiem, nie zawsze będą one zupełnie zdrową opcją na stole. W winach organicznych również znajdziemy siarczyny, które odpowiedzialne są za usuwanie z trunku grzybów i bakterii. To właśnie dlatego wina mogą przetrwać czas transportu i być dobre, gdy je otwieramy.

Prawdą jest to, że wina organiczne z reguły mają tych siarczynów mniej. W takich trunkach znajdziemy ich aż o minimum 30% mniej, niż w regularnych winach. Jest to dobra wiadomość dla alergików, którzy mogą cieszyć się smakiem takich win bez obaw.

Wina organiczne przy produkcji nie mogą być również poddawane nowoczesnym procesom, takim jak na przykład elektrodializa. Jeśli zaś mowa o tradycyjnych metodach wytwarzania wina, inne procesy są tożsame z tymi, które zachodzą przy produkcji win nieorganicznych.

Dlaczego warto?

Wina organiczne to wynik ogromnej pracy winiarzy w celu dostarczenia konsumentom najlepszych smaków i wysokiej jakości. Warto chociaż raz w życiu posmakować takiego trunku, gdyż może zaskoczyć nas bogactwo bukietu oraz różnorodność smaków w takich właśnie winach. Choć uprawa winogron przebiega nieco inaczej, sam napój tylko na tym zyskuje – wina organiczne są bardzo ciekawą propozycją dla znawców alkoholi, a także laików w temacie.

Wina organiczne – czym różnią się od win „tradycyjnych”?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here