Weganizm – moda czy sposób na życie?

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o weganizmie. Z tym pojęciem można się zetknąć zarówno na stołówce szkolnej, jak i w restauracji czy lodziarni, a nawet w drogerii i aptece. Często mylony z wegetarianizmem, będąc jego bardziej restrykcyjną odmianą, wyklucza z diety nie tylko mięso i jest w zupełności dietą roślinną. Weganizm to nie tylko specyficzna dieta, to także światopogląd i sposób na życie. Co mogą jeść weganie i czy taki sposób odżywiania może być zdrowy? Na czym polega ich filozofia?

Weganin – kto to taki?

Weganinem można określić osobę, która nie spożywa produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy wystarczy nie jeść mięsa, by być weganinem? Nie. Dieta wegańska wyklucza mięso, ryby oraz owoce morza – a zatem wszystkie stworzenia żyjące. Nie powinno się również spożywać nabiału (ser, jogurt, mleko, kefir, śmietana itd), jajek, a także miodu. Weganie unikają zatem wszelkich produktów o pochodzeniu zwierzęcym, również tych kosmetycznych, do produkcji których wykorzystano jakiekolwiek składniki pochodne od zwierząt. Futra, skóra naturalna, wełna i jedwab z pewnością nie mogą się znaleźć w szafie wegan, którzy stanowczo sprzeciwiają się wszelkim formom wykorzystywania zwierząt.

Weganizm sięga swoimi korzeniami do początku drugiej połowy XX wieku, kiedy to w Wielkiej Brytanii powstaje Towarzystwo Wegańskie, które nadaje tempo rozwoju weganizmu nie tylko w kraju, ale wkrótce również w całej Europie i na całym świecie. Weganizm powinien być świadomym wyborem, to nie tylko rezygnacja ze spożywania mięsa, to także styl życia w harmonii z naturą i innymi stworzeniami, to wreszcie pewna filozofia, którą przekłada się na wszystkie aspekty życia.

Co można jeść, a co jest zabronione?

Decydując się przejść na weganizm jednocześnie rezygnujemy ze spożywania produktów pochodzenia mięsnego na rzecz produktów roślinnych. Dieta wegańska oparta jest w głównej mierze na zbożach, ryżu, owocach i warzywach. Te podstawowe składniki diety można wzbogacać o inne produkty, takie jak orzechy, grzyby, rośliny oleiste, pestki słonecznika czy dyni, rośliny strączkowe. Rezygnując z nabiału, możemy zastąpić jego brak w diecie przez spożywanie mleka roślinnego (np sojowego), tofu (produkt zastępujący twaróg, otrzymany z mleka sojowego).

Weganie unikają cukru, miodu, kawy oraz herbaty. Posiłki przygotowują przeważnie w surowej postaci, ze względu na fakt, że obróbka termiczna niszczy witaminy oraz związki mineralne w produktach roślinnych. Jeśli gotowanie, to tylko krótkie duszenie do połączenia wszystkich składników.

Aby dieta wegańska była z korzyścią przede wszystkim dla naszego zdrowia, należy przestrzegać podstawowych zasad odżywiania i bardzo szczegółowo rozpisać swój plan żywienia. Sześć porcji produktów zbożowych i taka sama ilość porcji produktów zawierających białko to absolutne minimum dziennego spożycia. Zaleca się również przestrzeganie dziennego spożycia warzyw (minimum cztery porcje) i owoców (minimum dwie porcje), a także tłuszczów w postaci na przykład oleju lnianego (minimum dwie porcje).

Ważne składniki odżywcze w diecie wegańskiej

Stosowanie diety wegańskiej poprzedza dokładne rozplanowanie posiłków, zarówno ich składu, jak i częstości spożycia, które należy skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Zbilansowanie diety jest dużym wyzwaniem dla osób początkujących. Niezwykle ważne w diecie wegańskiej są następujące składniki odżywcze:

  • białka – znajdziesz je w produktach z soi, zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach;
  • tłuszcze – znajdziesz je w siemieniu lnianym, olejach, orzechach, pestkach, tofu, zielonych warzywach, nasionach, spirulinie;
  • kwasy omega-3 – znajdziesz je w brokułach, jarmużu, orzechach, ziarnach sezamu, mleku sojowym;
  • wapń – znajdziesz go w niektórych warzywach, orzechach, ziarnach, mleku sojowym;
  • witamina D12 – znajdziesz ją w spirulinie, chlorelli;
  • jod – znajdziesz go w soli jodowanej i wodorostach;
  • żelazo – znajdziesz je w zielonych warzywach liściastych (np szpinak), produktach sojowych, zarodkach pszennych, roślinach strączkowych, pieczywie pełnoziarnistym, suszonych owocach, nasionach, makaronach, kaszach.

Artykuł napisany na podstawie informacji i danych dostępnych w serwisie SiedemÓsmych.

Weganizm – moda czy sposób na życie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here