Przepis na sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami składniki na ciasto:

  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru (najlepiej cukru pudru),
  • 3 szklanki mąki pszennej

Sernik z brzoskwiniami składniki na masę serową:

  • 1 kg półtłustego twarogu (powinien być trzykrotnie zmielony),
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sernik z brzoskwiniami pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 5 białek

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Składniki przeznaczone do przygotowania ciasta wrzucić do malaksera, miksując do momentu, aż masa będzie gładka i zwarta. W przypadku braku malaksera ciasto można równie dobrze wyrobić ręcznie, dodając do masła mąkę oraz siekając całość nożem. Następnie wystarczy dodać pozostałe składniki, wyrabiając ciasto tak długo, aż stanie się gładkie. Gdy ciasto będzie gotowe, należy podzielić je na 2 części, owijając folią spożywczą oraz wkładając do zamrażarki na ok. 2 godziny.

W międzyczasie można przygotować masę serową, ucierając przy pomocy miksera masło z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodać jajka, cały czas ucierając, a następnie dorzucając twaróg oraz mąkę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na cztery części. Głęboką blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, podpiekając spod w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza przez o. 15 minut.

Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową, układając na niej brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do nich następnie cukier. Masa białkowa powinna stać się puszysta i gładka (nie należy przygotowywać jej wcześniej tylko tuż przed momentem wyłożenia na brzoskwinie). Tak przygotowane białka wyłożyć na brzoskwinie, ścierając następnie na tarce drugą połowę zamrożonego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza (bez termoobiegu), piekąc sernik przez ok. 60 minut. Po upływie wyznaczonego czasu piekarnik wyłączyć, studząc najlepiej sernik przy uchylonych drzwiczkach.

Przepis na sernik z brzoskwiniami
5 (100%) 1 vote

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here