Przepis na omlet z jajek – na słodko i na słono

Przepis na omlet z jajek - na słodko i na słono

Stanowi doskonały pomysł na śniadanie, lunch, a nawet obiad czy kolację. W skrócie: jest idealny podczas każdej pory dnia, ponieważ z łatwością może stać się pełnowartościowym posiłkiem. Mowa tutaj oczywiście o omlecie, który może być przygotowany na tak wiele sposobów, że każdy jest w stanie dopasować go do swoich kubków smakowych.

Podstawowy przepis na omlet:

Aby przygotować klasyczny, najprostszy omlet dla jednej osoby będziesz potrzebował:

  • 2 jajek,
  • 2 łyżki wody lub mleka (może być roślinne),
  • odrobinę masła klarowanego do smażenia.

Pierwsze, co musisz zrobić, to dokładne roztrzepanie jajek. Możesz to zrobić widelcem lub mieszadłem. Następnie do powstałej masy dodaj wodę lub mleko oraz szczyptę soli, pieprzu i ulubionych przypraw (np. oregano). Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego, a następnie wlej na nią masę jajeczną. Smaż w ten sposób do momentu, gdy omlet zetnie się na górze. Następnie na chwilkę przewróć na drugą stronę i gotowe!

Do podstawowego przepisu na omleta możesz dodawać przeróżne produkty. Raz możesz przyrządzić go na słodko, a innym razem na słono.

Omlet na słodko

Jeżeli przygotowujesz omleta na słodko, do masy jajecznej możesz dodać nieco cukru waniliowego, mąki pszennej oraz twarogu. Tym samym sprawisz, że Twój omlet będzie smakował jak prawdziwy sernik! Na górę możesz dodać trochę nutelli, masła orzechowego oraz dużą porcję owoców, takich jak jabłka, banany, kiwi czy maliny.

Omlet na słono

Fani wytrawnych smaków również mogą bez przeszkód spożywać omlety. W tym przypadku do klasycznego przepisu można dodać nieco serca żółtego, który delikatnie się rozpuści podczas smażenia. Takiego omleta można następnie posypać rukolą i parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Tak naprawdę to, jak przyrządzisz swojego omleta zależy tylko od Ciebie. Możliwości są naprawdę nieograniczone. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje niezwykle mało czasu, a efekt jest fenomenalny. Z powodzeniem możesz serwować go całej rodzinie na śniadanie, a także zaskoczyć nim odwiedzających Cię gości. Dzięki odpowiednim dodatkom sprawisz, że omlet nie będzie nudny i będzie w stanie nasycić na bardzo długo.

Przepis na omlet z jajek – na słodko i na słono
5 (100%) 1 vote

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here