Strona głównaPoradyProfesjonalny młynek do kawy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Profesjonalny młynek do kawy – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Najlepsza kawa to ta, która powstaje ze świeżo zmielonych ziaren. Powód jest prosty: tylko wtedy mogą one oddać pełnię swojego aromatu. Ważne jest jednak również to, w jaki sposób przebiega proces mielenia i jaką grubość nadaje się ziarnom. Dlatego jeśli prowadzisz kawiarnię i chcesz zapewnić swoim gościom doskonałą jakość aromatycznego napoju, gastronomiczny młynek do kawy to must-have. Zobacz, jak wybrać najlepszy.

Profesjonalne młynki do kawy – czym różnią się od zwykłych?

Młynek gastronomiczny to urządzenie, które różni się znacząco od tego, które stosuje się w domach. Czym? Najważniejsze kwestie to:

  • precyzja odmierzania dozy ziaren kawy – do domowego młynka kawę najczęściej wsypuje się „na oko”, co oznacza, że napar za każdym razem wychodzi nieco inny. Młynki do kawy gastronomiczne pozwalają precyzyjnie odmierzyć porcję ziaren potrzebną do przygotowania jednego espresso czy americano, dzięki czemu za każdym razem uzyskuje się tak samo mocny i smaczny napój,
  • pełna kontrola nad stopniem zmielenia ziaren – to bardzo ważne, ponieważ powinien on być dopasowany do metody parzenia kawy. Przykładowo do tradycyjnej kawy po turecku ziarna powinny być zmielone na puder, ale już przy parzeniu w chemexie czy dripie – mieć grubość kryształków soli. Profesjonalny młynek do kawy pozwala z góry ustalić grubość mielenia, nie ma potrzeby jej manualnej kontroli,
  • jakość wykonania – gastronomiczne młynki do kawy są przystosowane do intensywnej eksploatacji w warunkach kawiarni, dlatego zastosowane w nich żarna oraz inne elementy nie ulegną szybkiej awarii.

Wniosek jest prosty: profesjonalny młynek do kawy to element wyposażenia, którego nie może zabraknąć w Twoim lokalu, jeżeli chcesz serwować naprawdę dobre espresso czy cappuccino.

Jak wybrać gastronomiczny młynek do kawy?

Profesjonalne młynki do kawy to szeroka kategoria produktów. Dlatego warto dobrze przyjrzeć się parametrom technicznym oglądanych urządzeń – tak, aby wybrać możliwie najlepsze. – Dobry młynek gastronomiczny musi być koniecznie wyposażony w solidne, stalowe żarna, które nie zawiodą nawet po setkach cykli mielenia. Dobrze, by miał system chłodzenia, który zapobiegnie nagrzewaniu się ziaren kawy podczas pracy urządzenia. Mogłoby to negatywnie wpłynąć na ostateczny smak. – podpowiada ekspert firmy MK KOMI, która specjalizuje się w kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych. – Najlepsze gastronomiczne młynki do kawy pozwalają również na precyzyjne odmierzanie porcji ziaren do zmielenia oraz zapewniają kontrolę ich wilgotności. Pozwalają też oczywiście dopasować poziom zmielenia do metody parzenia – dodaje.

Barista mieli kawę w młynku gastronomicznym

Warto też zwrócić uwagę na:

  • pojemność naczynia na ziarna – powinno pomieścić ok. 1,5 kg ziaren, aby barista nie musiał nieustannie uzupełniać kawy,
  • dostępność automatycznych programów mielenia, które skrócą czas przygotowania kawy – warto jednak, by młynek dawał też możliwość manualnego wyregulowania poziomu zmielenia ziaren. To przyda się doświadczonym baristom,
  • sposób obsługi urządzenia – najlepiej sprawdzi się duży, czytelny wyświetlacz LED,
  • markę – największą renomą cieszą się gastronomiczne młynki do kawy ze stolicy espresso, czyli z Włoch.

Inwestycja w dobry gastronomiczny młynek do kawy to szansa na podniesienie konkurencyjności prowadzonego lokalu. Dobra kawa może się stać jego najlepszą wizytówką. Warto więc wyposażyć się w profesjonalny sprzęt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read