Orzechy ziemne – wartości odżywcze, zastosowania

Lubisz smak orzechów ziemnych? Dowiedz się więcej na temat tego pysznego smakołyka.

Orzechy ziemne budzą spore emocje wśród kupujących. Czy są zdrowe? Jakie oferują wartości odżywcze i w jaki sposób można je podawać?

Orzechy, które nie są orzechami

Orzechy ziemne w zasadzie nie są orzechami, a… nasionami rośliny strączkowej. Mimo to przyjęło się, że są powszechnie określane mianem orzechów, a smakowo nie ustępują innym, popularnym rodzajom.

Zalety spożywania orzechów ziemnych

Pojawia się sporo kontrowersji, jeśli chodzi o orzechy ziemne i ich prozdrowotne właściwości. Główną wątpliwością jest zawartość potencjalnie szkodliwego kwasu fitynowego, a także wysoki poziom kalorii. Pragniemy jednak uspokoić: spożywane z umiarem, orzechy ziemne z pewnością nie zaszkodzą, a wręcz mogą okazać się korzystne dla zdrowia!

Bogactwo witamin i minerałów

Jedną z największych zalet orzechów ziemnych jest ilość korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jakie można w nich znaleźć. Te małe, smaczne orzeszki zawierają między innymi mangan, potas, magnez, cynk, witaminę E czy witaminy z grupy B. Spożywając je regularnie, możesz wspomóc swój organizm!

Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego

Orzeszki ziemne pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a co za tym idzie – mogą wspomóc osoby walczące z otyłością. Jednak dodatkowo, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, a także umożliwiają poprawę wyników lipidogramu, czyli badania lipidów w osoczu.

Jak podawać orzeszki ziemne?

Orzechy ziemne mogą być podawane na różne sposoby – prażone, pieczone lub jedzone bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Oferują niebywałe walory smakowe, jednak należy uważać z ich spożywaniem – w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe, a także tuczące.

Przekąska

Możesz spożywać orzeszki ziemne po prostu w ramach przekąski. Garstka tego przysmaku dziennie pozwoli Ci podnieść bilans kaloryczny, a przy tym zadba o dostarczenie do organizmu optymalnej ilości składników odżywczych.

Dodatek do ciast

Orzeszki ziemne to niezastąpiony dodatek do wielu ciast. Możesz wzbogacić nimi na przykład ciasto czekoladowe czy świąteczny piernik. Jako że orzechy smakują równie dobrze po pieczeniu, nie musisz martwić się, że utracisz swój ulubiony smak!

Posiekaj je lub zgnieć

Jeśli nie chcesz, by orzechy były mocno wyczuwalne w cieście, możesz je zgnieść bądź posiekać. To sprawi, że zachowasz ich pyszny smak i gładką fakturę ciasta.

A może w owsiance?

Ziemne orzeszki to także doskonały dodatek do owsianek, granoli czy jogurtów. Możesz cieszyć się pysznym smakiem i zapewnić sobie przypływ wartości odżywczych!

Orzechy ziemne – wartości odżywcze, zastosowania
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here