Olej z ostropestu nieodzownym składnikiem codziennej diety

Ostropest (łac. Sylibum marianum) jest ziołem uprawianym w krajach śródziemnomorskich oraz niektórych rejonach Azji. Ma charakterystyczne białe plamy na liściach i kolczastą łodygę, co sprawia, że przypomina nieco oset. W Polsce wciąż jest traktowana jako pospolity chwast, a o jej leczniczych właściwościach mało kto wie. Tymczasem pozyskiwany z ostropestu olej ma korzystny wpływ na zdrowie i pomaga łagodzić wiele dolegliwości.

Ostropest – mało znane źródło zdrowia

Olej z ostropestu pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno z nasion. Dzięki dużej zawartości sylimaryny (kompleksu flawonolignanów) ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze. Ponadto obecność kwasów organicznych wspomaga proces przemiany przyjętych wraz z pokarmem węglowodanów. Dzięki temu zostają one zmienione w energię. Ma to szczególnie duże znacznie dla osób, które borykają się z otyłością lub chcą szybciej osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Ważnym składnikiem, który znajduje się w oleju z ostropestu, są fitosterole (grupa steroli, wytwarzanych przez rośliny), które obniżając poziom cholesterolu LDL. Określany jest on potocznie „złym cholesterolem” ponieważ wpływa na rozwój miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Garbiki (taniny, chroniące przed szkodnikami) mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, że pozytywnie wpływają na kondycję układu odpornościowego. Warto także wspomnieć o cennym kwasie linolowym z grupy omega 6, który wspomaga walkę z otyłością, osteoporozą oraz trądzikiem.

W opinii specjalistów ze sklepu iZdrowiej.pl oferującego naturalny olej z ostropestu plamistego roślina ta zyskuje popularność przede wszystkim z uwagi na pozytywny wpływ na wydolność wątroby, ponieważ dzięki właściwościom odtruwającym, stymuluje jej komórki do regeneracji. Warto także nadmienić, że ostropest hamuje odkładanie się kolagenu, co ogranicza zmiany martwicze. Działanie to jest tak silne, że zaleca się spożywanie zwiększonej dawki oleju po zatruciu muchomorem sromotnikowym.

na zdjęciu naturalny olej z ostropestu w butelkach

Ostropestem powinny zainteresować się także osoby na diecie. Olej usprawniając pracę wątroby i układu krążenia wspiera walkę z cellulitem, który jest bardzo często efektem zaburzeń w tych obszarach. Ponadto przyspiesza przemianę materii, utrudniając niekontrolowane przybieranie na wadze.

Ostropest – czy jest dobry dla każdego?

Ostropest i pozyskiwany z niego olej, są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Jest szczególnie zalecany osobom, borykającym się z:

  • marskością wątroby,
  • stłuszczeniem wątroby,
  • kamicą żółciową,
  • zaburzeniami pracy dróg żółciowych,
  • żółtaczką.

Zalecaną dzienną dawką, w jakiej można go przyjmować to 1-2 łyżeczki. Należy przy tym zaznaczyć, że szereg prozdrowotnych właściwości tej rośliny nie sprawia, że bez obaw mogą spożywać ją wszyscy. Powinni jej unikać chorujący na niedrożność dróg żółciowych oraz depresję, czy nerwicę. Szczególną ostrożność powinny także zachować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz przyjmujące tabletki antykoncepcyjne. Ponieważ olej ten obniża stężenie i skuteczność działania leków, osoby, które przyjmują jakiekolwiek środki farmakologiczne, powinny skonsultować się wcześniej z lekarzem.

Olej z ostropestu nieodzownym składnikiem codziennej diety
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here