Niecodzienne dania z alkoholem

Alkohol ma szerokie zastosowanie, używa się go nawet w kuchni w celu dodania potrawom unikalnego smaku. Przy pomocy wódki, rumu, whisky lub wina można wyczarować szereg smacznych dań i deserów, dlatego warto poeksperymentować, bo efekt końcowy będzie zachwycający.

Czasem wystarczy już kilka łyżek trunku, aby zupełnie odmienić dotychczasowy smak potrawy. Alkohol świetnie nadaje się do dań zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, wybór jest ogromny.

Zupa pomidorowa zakrapiana wódką

Mogłoby się wydawać, że w dobrze znanej każdemu zupie pomidorowej nie ma miejsca na alkohol, ale warto nieco zmodyfikować przepis i wzbogacić go o wódkę, aby uzyskać jeszcze lepszy smak.

Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

Dwie łyżki masła, szklanka bulionu, ząbek czosnku, łyżka cebuli, cztery plastry boczku, pół szklanki wódki, trzy szklanki zblendowanych pomidorów z puszki, przyprawy (tymianek sól, pieprz, cukier, chwili).

Wykonanie:

Cebulę i czosnek należy zeszklić na maśle, następnie dodać do tego tymianek i pokrojone paski boczku. Po usmażeniu dodawana jest wódka (dostępna np. w FORFITER exclusive), po czym zapala się ją, a po zgaśnięciu ognia można zalać wszystko bulionem i zmiksowanymi pomidorami. Na koniec wystarczy doprawić potrawę do smaku i gotowe. W celu uzyskania gładkiej konsystencji można zblendować zupę, a po przelaniu do naczynia udekorować ją kwaśną śmietaną.

Czekoladowo rumowe ciasto

Kakao i rum to świetne połączenie, dzięki któremu można jeszcze bardziej spotęgować czekoladowy smak. Ciasto będzie zbite i zniewalająco pachnące.

Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

Pół szklanki wody, tabliczka gorzkiej czekolady, kostka masła, łyżka kawy rozpuszczalnej, szklanka maki pszennej, odrobina sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, trzy jajka, małe opakowanie śmietany dwunastoprocentowej, cztery łyżki rumu, szklanka brązowego cukru.

Wykonanie:

Pierwszym krokiem będzie rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej, następnie można dodać do niej roztopione masło, wodę i kawę. Połączone ze sobą składniki należy odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie przystępuje się do zrobienia ciasta, mieszając mąkę z sodą, proszkiem i cukrem. Następnym etapem będzie ubicie jajek ze śmietaną i dodanie tego do mąki. Na koniec do masy dodaje się czekoladę i rum, po czym miesza wszystko aż do uzyskania gładkiej masy i przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Ciasto należy piec przez półtorej godziny w temperaturze 140 st. C.

Jak widać, alkohol nie jest przeznaczony tylko do drinków, warto wykorzystać go w kuchni, a możliwości jest naprawdę wiele. Wzmacnia on doznania smakowe, nie trzeba jednak martwić się podwyższeniem stężenia alkoholu we krwi po zjedzeniu zawierającej go potrawy.

Niecodzienne dania z alkoholem
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here