Naleśniki z mąki orkiszowej na słono

Wszechobecny problemy zdrowotne, a także rosnąca moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że wiele osób szuka zdrowych alternatyw dla tradycyjnych przysmaków. Naleśniki z mąki orkiszowej są świetnym odpowiednikiem tradycyjnych naleśników, które w dodatku można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ze względu na to, że mąka orkiszowa razowa jest bardzo zdrowym produktem, takie naleśniki świetnie wpisują się w idee zdrowego odżywiania.

Wszechobecny problemy zdrowotne, a także rosnąca moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że wiele osób szuka zdrowych alternatyw dla tradycyjnych przysmaków. Naleśniki z mąki orkiszowej są świetnym odpowiednikiem tradycyjnych naleśników, które w dodatku można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ze względu na to, że mąka orkiszowa razowa jest bardzo zdrowym produktem, takie naleśniki świetnie wpisują się w idee zdrowego odżywiania. O samych walorach smakowych tej potrawy nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak wspomnieć, że dzięki na jej format można je przygotować na wiele sposobów, co pozwala na popisanie się kreatywnością, a także dopasowanie swojej wersji naleśników do swoich potrzeb. Naleśniki z mąki orkiszowej wymagają następujących składników: mąka orkiszowa (typ 700) mleko, 2 całe jaja i 2 żółtka (na 2 szklanki mąki i dwie szklanki mleka), 4 łyżki oliwy, 100 ml wody, sól według uznania. Są to składniki niezbędne do przygotowania samych naleśników. Chcąc zrobić naleśniki na słono, należy nie szczędzić soli i dodać co najmniej kilka łyżeczek. Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do wypieków, jednak podczas wyrabiania ciasta należy robić to uważnie, gdyż nie będzie tak dobrze współpracować, jak klasyczna mąka pszenna. Dla osób, które liczą zjadane kilokalorie, warto zaznaczyć, że jeden taki naleśnik wielkości przeciętnej patelni, wykonany z półproduktów w powyższych proporcjach będzie posiadał niecałe 200 kcal. Warto jednak zaznaczyć, że mąka orkiszowa razowa posiada o wiele mniej węglowodanów niż klasyczna mąka pszenna, za to o wiele więcej białka. Jest to ważne zarówno ze względu na termiczny efekt jedzenia, który pozwala na większe wydatkowanie energii podczas samego trawienia, jak i na dostarczenie organizmowi niezbędnego do regeneracji białka. Ponadto mąka orkiszowa posiada dużo tryptofanu. Jest to aminokwas, który ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.

Rozpoczynając robienie naleśników, należy ówcześnie przygotować wszystkie składniki, aby wszystko było pod ręką. W pierwszej kolejności do miski wrzuca się jajka i odrobinę soli. W wersji na słono, soli można dodać według uznania i preferencji. Jajka należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać mleko i wodę oraz ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Należy to robić delikatnie i na tyle długo, aby nie było żadnych grudek. Jeśli ktoś źle odmierzył proporcje składników to na tym etapie, powinien zadbać o to, aby odpowiedni zagęścić albo rozrzedzić ciasto. Mąka orkiszowa razowa lub woda, są to składniki, które w takim przypadku należy dodać do mieszanki. Gotowe ciasto wylewa się na ówcześnie rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Może to być nierafinowany olej rzepakowy lub olej kokosowy bezzapachowy. Naleśniki smaży się do lekkiego zarumienienia, a następnie przerzuca się na drugą stronę. Tak przygotowane naleśniki można uzupełnić o indywidualnie wybrany farsz.

Naleśniki z mąki orkiszowej na słono – jaki farsz

Do naleśników na słono w wersji fit idealnie nadaje się szpinak lub szpinak z twarogiem. Naleśniki z mąki orkiszowej idealnie komponują się z takim rodzajem farszu. Przygotowanie go jest niezwykle łatwe, gdyż wystarczy ugotować lub usmażyć mrożony szpinak, a następnie wymieszać go z odrobiną twarogu chudego lub półtłustego. Dodatkowo można doprawić odrobiną soli i pieprzu. Opcjonalnie można do niego dodać płatki drożdżowe, które zawierają dużo witamin z grupy B, a ponadto wniosą do farszu posmak sera, który świetnie się skomponuje z farszem i mąką orkiszową.

Naleśniki z mąki orkiszowej na słono
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here