Mrożone warzywa – jak powstają

Owoce i warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej i pożywnej kuchni. O ile wiosną i latem mamy dostęp do świeżych surowców pochodzących prosto z działki, zimą jest to nieco utrudnione. Alternatywą pożywnych świeżych warzyw są mrożone. Kupione u renomowanego producenta zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze. Jak powstają mrożone warzywa i owoce i czy naprawdę warto je kupować? O tym wszystkim dowiesz się poniżej.

Czy warto jeść mrożonki

W osiedlowych sklepach znajdziemy szereg mrożonych warzyw i owoców oferowanych przez producentów. Jednym z najbardziej znanych jest Poltino. Kupując tego typu produkty zastanawiamy się czy warto je jeść i jak bardzo proces mrożenia pozbawia je wartości odżywczych. Otóż okazuje się, że odpowiednie przygotowanie i przemyślany proces produkcji, jest w stanie zatrzymać w warzywach i owocach niemal wszystkie wartości.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, o zdanie poprosiliśmy ekspertów. Jak się okazuje, warzywa i owoce poddane procesowi mrożenia na kilka godzin od zebrania zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, są więc bardzo pożywne i zdecydowanie nadają się do urozmaicania wysokowartościowej diety.

Zdecydowaną zaletą kupowania gotowych, mrożonych warzyw i owoców jest czas przygotowania posiłku. Gotowe produkty pozbawione są wszystkich zanieczyszczeń i są gotowe do zastosowania w potrawach. Czas przygotowania posiłków jest więc krótszy niż w przypadku warzyw, które dopiero zerwiemy z pola. Dzięki temu, pyszny i pożywny obiad możesz przygotować zaledwie w kilkanaście minut.

Główne zalety mrożonek

  • Zawartość składników odżywczych. Mrożonki dobrych i renomowanych producentów nie zawierają szkodliwych substancji, są bogate w witaminy i mikroelementy.
  • Wygoda i czas przygotowania potraw. Zaledwie w kilkanaście minut możesz przygotować pyszny i pożywny obiad.
  • Cena mrożonek – kupując warzywa i owoce w takiej postaci płacisz mniej, produkty są oczyszczone i gotowe do spożycia dzięki czemu płacisz jedynie za pełnowartościową część surowca. Podczas produkcji usuwane są wszelkie zanieczyszczenia, łodygi, liście itd.
  • Dostępność przez cały rok.

Bogactwo witamin i minerałów

Warzywa i owoce przeznaczone do sprzedaży w postaci mrożonek pozyskiwane zostają w samym środku sezonu, czyli momencie kiedy są najbogatsze w składniki odżywcze i minerały. Zamrożone surowce zachowują większość z tych wartości, dzięki czemu nawet w środku zimy smakują wyśmienicie i są pełnowartościowym dodatkiem do potraw.

Jak powstają mrożonki

Aby kupowane w sklepach mrożonki były pełnowartościowe i zdatne do spożycia ważny jest cały proces przygotowania, już od samego zebrania owoców i warzyw. Osiągnięcie zamierzonych efektów jest możliwe wówczas, kiedy cały proces przygotowania przebiega według jasno określonych zasad. Jak wygląda cały proces przygotowania mrożonek?

  • Weryfikacja jakościowa

Proces ten rozpoczyna się już na plantacjach. Dokładnie sprawdzana jest jakość hodowli. Surowce przeznaczone do produkcji muszą pochodzić z terenów przyjaznych naturze.

  • Zbiory

Zebrane owoce i warzywa trafiają bezpośrednio do zakładów przetwórczych producenta.

  • Oczyszczanie surowców

Pozyskane surowce zostają bardzo dokładnie oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń. Proces mycia przebiega kilkustopniowo.

  • Kontrola surowca

Bardzo dokładna i wieloetapowa kontrola surowca ma za zadanie zapewnienie najwyższej jakości.

  • Proces mrożenia

Przygotowane warzywa w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży trafiają do chłodni, gdzie są zamrażane. Cały proces musi jednak zostać zrealizowany w ciągu kilku godzin od zebrania.

Jeżeli więc, zastanawiasz się czy warto kupować mrożone warzywa i owoce w sklepie – odpowiadamy zgodnie, że tak. Ważne jednak by zatroszczyć się aby pochodziły one od sprawdzonego i cenionego producenta.

Mrożone warzywa – jak powstają
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here