Meble, bez których nie obędzie się żadna restauracja

To, co tworzy dobrą restaurację to nie tylko smaczna kuchnia, ale również przemyślany wystrój i odpowiednie wyposażenie. Trudno wyobrazić sobie sprawnie prosperujący lokal gastronomiczny, w którym brak profesjonalnych mebli i akcesoriów, ułatwiających pracę w kuchni. Odpowiednie meble i stoły gastronomiczne to absolutna podstawa w każdej restauracji. Sprawdź, o czym nie można zapomnieć, planując jej urządzanie.

Meble i stoły gastronomiczne do restauracji – co warto wiedzieć?

Dużo mówi się o tym, jak ważna jest ciekawa aranżacja restauracji. Niebanalny wystrój i urządzone z pomysłem pomieszczenie sprawia bowiem, że nabiera ono wyjątkowego klimatu. Oryginalny design i przytulna atmosfera w połączeniu z dobrym jedzeniem to z kolei elementy, które decydują o tym, że tak dopracowane miejsce jest często i chętnie odwiedzane przez gości.

Okazuje się jednak, że w pogoni za pięknym wystrojem wnętrza restauracji nie można pominąć fundamentalnej kwestii, jaką jest odpowiednie wyposażenie kuchni w meble i stoły gastronomiczne. Dlatego myśl o akcesoriach i dekoracjach powinna być poprzedzona solidnym przygotowaniem profesjonalnego miejsca do gotowania i nie tylko, ponieważ w restauracji znajduje się dużo więcej pomieszczeń, które też należy umiejętnie zorganizować. Do najbardziej typowych miejsc, znajdujących się w każdym rozwiniętym lokalu gastronomicznym, należy:

  • sala konsumpcyjna,
  • kuchnia główna,
  • zaplecze kuchenne,
  • zmywak,
  • magazyn spożywczy,
  • magazyn podręczny,
  • przygotowalnia warzyw,
  • toalety dla gości i pracowników,
  • niekiedy także bar.

Zatem jak widać, urządzenie restauracji to duże wyzwanie, wymagające umiejętnego zorganizowania całej przestrzeni i odpowiedniego przygotowania.

Czego nie może zabraknąć w wyposażeniu restauracji?

Stoły gastronomiczne

Sercem każdej restauracji jest kuchnia, dlatego odpowiednie wyposażenie miejsca do przygotowywania dań stanowi kwestię priorytetową. Specyfika pracy w kuchni wymaga przygotowania odpowiedniego, wygodnego stanowiska. Stoły gastronomiczne to podstawowe meble, które muszą znaleźć się na zapleczu kuchennym restauracji. Służą przede wszystkim do obróbki żywności, dlatego powinny spełniać wszelkie normy, a ponadto być wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu. Równie istotna jest ich ergonomia i odpowiednie wyprofilowane, ponieważ podwyższa to komfort pracy, wpływając tym samym na wydajność pracowników.

Stoły chłodnicze

Tego rodzaju meble są niezbędne na każdym zapleczu kuchennym. Wykorzystuje się je w rozmaitych restauracjach i innych lokalach gastronomicznych do przyrządzania potraw. Dzięki temu, że mają wbudowany specjalny mechanizm rozmrażania, zapewniają stałą niską temperaturę przygotowywanym daniom. W stołach chłodniczo-mroźniczych przechowywane są zwykle również wstępnie przetworzone produkty, co zapewnia im ciągłą świeżość i gotowość do podania.

Wózki kelnerskie i platformowe

To niezwykle pomocny mebel, który przydaje się w restauracji zawsze, gdy trzeba sprawnie przetransportować potrawy dla gości. Z tego powodu ułatwia pracę szczególnie kelnerom, ale znajduje zastosowanie także w kuchni, gdy trzeba sprawnie przewieźć dużą liczbę produktów, np. z magazynu spożywczego. Tego rodzaju mebel nie tylko podnosi komfort pracy, ale również zapewnia bezpieczeństwo. Jeśli jest taka potrzeba, wózki kelnerskie dobrze sprawdzą się także jako podłoże dla otwartego bufetu.

Mimo że urządzenie restauracji może wydawać się skomplikowanym zadaniem, profesjonalne stoły i meble gastronomiczne znacząco ułatwią to trudne wyzwanie, tworząc przestrzeń przyjazną zarówno dla pracowników, jak i odwiedzających.

Meble, bez których nie obędzie się żadna restauracja
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here