Które produkty mają niski, a które wysoki ładunek glikemiczny?

Przy doborze zdrowych produktów spożywczych warto zwrócić uwagę na szereg parametrów. Wśród nich warto także przyjrzeć się bliżej ich ładunkowi glikemicznemu. Czym dokładnie jest ten wskaźnik i jakie ma znaczenie dla zdrowej diety?

Ładunek glikemiczny – co to jest?

Wiele osób dbających o swoje zdrowie na pewno zna pojęcie indeksu glikemicznego. Nie każdy jednak zaznajomiony jest z ładunkiem glikemicznym.

Indeks glikemiczny do parametr określający czas wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Gdy poziom ten rośnie szybko, wówczas produkt jest określany jako mniej zdrowy, ponieważ sprzyja on nierównomiernemu rozkładowi energii, powodując szybsze uczucie głodu. Może on również sprzyjać nadwadze, otyłości, cukrzycy, chorobom serca.

Ładunek glikemiczny to inny parametr, który bardziej dokładnie opisuje produkty spożywcze pod kątem ich wpływu na poziom cukru we krwi. Bierze on pod uwagę indeks glikemiczny, a także, dodatkowo, ilość węglowodanów.

Dlaczego ładunek glikemiczny ma tak duże znacznie?

Ładunek glikemiczny to parametr, który pozwala na dobór takich produktów spożywczych, które mogą stać się podstawą zdrowej diety.

Produkty o niskim ładunku glikemicznym powodują niższy wyrzut insuliny, dlatego też są one zdrowsze dla organizmu. Należy stosować je także w diecie odchudzającej – wówczas można uzyskać znacznie lepsze rezultaty!

Jakie produkty mają niski, a jakie wysoki ładunek glikemiczny?

Produkty posiadające niski indeks glikemiczny nie zawsze mają niski ładunek glikemiczny, co wynika z zawartych w nich węglowodanów.

Niski ładunek glikemiczny ma m.in.:

  • pieczywo żytnie, jęczmienne i gryczane,
  • naturalne płatki zbożowe,
  • mleko i jego przetwory,
  • owoce – jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, truskawki, winogrona, niedojrzałe banany,
  • warzywa i soki warzywne – oprócz ziemniaków,
  • warzywa strączkowe,
  • orzechy.

Wysoki ładunek glikemiczny ma z kolei m.in.:

  • makarony,
  • biały ryż,
  • płatki kukurydziane,
  • białe pieczywo,
  • pieczone ziemniaki, frytki.

Więcej pomocnych informacji o ładunku glikemicznym można znaleźć na stronie: https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/.

Które produkty mają niski, a które wysoki ładunek glikemiczny?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here