Strona głównaPolecaneKawa - jaki gatunek najlepszy?

Kawa – jaki gatunek najlepszy?

Kupując kawę warto zwrócić uwagę nie tylko na to, czy jest ona mielona, ziarnista, mocno palona, czy też delikatna. Ważny jest również jej gatunek, gdyż to właśnie ta kwestia  decyduje o smaku napoju i ma swoiste właściwości. Jaka jest różnica między gatunkami kaw i jaki z nich najlepiej wybrać?

Wśród gatunków kawy najpopularniejsze są Arabica i Robusta. Jednak istnieje również kilka lokalnych odmian, na które warto zwrócić uwagę. Wśród nich można wymienić tanią i wydajną Librerica, pobudzającą Gwatemela Antigua czy Jamajka Blue Mountain o mocnym i trwałym aromacie. Skupimy się na dwóch najbardziej znanych gatunkach kawy, czyli arabice oraz robuście.

Kawa Arabica – najpopularniejszy rodzaj kawy

Kawa arabica to najstarszy i jednocześnie najpopularniejszy gatunek kawy. Jej ziarna rosną na drzewach, które osiągają wysokość od 3 do 5 metrów. Może być uprawiana w tropikalnym klimacie oraz na wysokości przynajmniej 900 m n.p.m. Najwięcej plantacji znajduje się na terenie Afryki i Azji. Choć cena jest wysoka z powodu dużych wymagań uprawy, to jest ona najpopularniejsza. Według statystyk arabica to 70% globalnej produkcji kawy na świecie.

Ziarna kawy arabica posiadają bruzdę w kształcie litery S. Odmiana ta cieszy się dużym uznaniem wśród koneserów kawy ze względu na swój doskonały smak i aromat. Dodatkowo jest to kawa o dość niskiej zawartości kofeiny (0,9 –1,4%), dzięki czemu polecana jest dla tych, którzy nie lubią zbyt mocnych napojów oraz tych którzy cenią sobie bardziej smak niż właściwości pobudzające (można ją znaleźć tutaj).

Kawa Robusta 

Ten gatunek został odkryty dopiero w XIX wieku i jest na drugim miejscu pod względem popularności wśród kaw. Ceniony ze względu na mocny aromat i pobudzające właściwości. Drzewa robusty są znacznie większe od arabiki i osiągają nawet 13 m. Może być uprawiana na wysokości 200-900 m n.p.m i w temperaturze 24-30 stopni. Z tego względu uprawa robusty jest nieco łatwiejsza.

Ziarna robusty są mniejsze od ziaren arabiki. Charakteryzuje je ciemnozielonawy kolor. Możemy znaleźć  również na nich prostą bruzdę. Są dodatkowo mniej podatne na choroby. Kawa Robusta ma dość wyrazisty smak: gorzkawy i ostry. To dobra opcja dla tych, którzy cenią sobie pobudzające właściwości, gdyż zawiera ona naprawdę dużą ilość kofeiny (1,8% – 4%).

Mieszanki Arabiki i Robusty

Większość kaw, jakie można spotkać w sklepach to mieszanki arabiki i robusty. To one mają największą popularność i są przez nas najczęściej kupowane. Ale dlaczego są one regularnym wyborem wśród miłośników kawowych napojów?

Kawa, która zawiera sto procent arabiki jest droga, a sama robusta cechuje się bardzo gorzkim smakiem. Jednak połączenie tych dwóch odmian daje najlepszy efekt. Arabika zapewnia kwaskowaty, delikatny smak, a robusta daje odpowiednią ilość kofeiny, która – jak wiadomo – działa pobudzająco. Pozwala to także obniżyć ceną kawy za kilogram, więc jest to najbardziej ekonomiczne wyjście, idące w parze z doskonałym smakiem i  wysoką jakością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read