Strona głównaPolecaneKasze bezglutenowe – które są najzdrowsze?

Kasze bezglutenowe – które są najzdrowsze?

Kasze są bardzo ważne w diecie każdego człowieka, ponieważ wyróżniają się korzystnymi wartościami odżywczymi. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na ich spożywanie, dlatego powstały kasze bezglutenowe. Są one odpowiednie przede wszystkim dla osób uczulonych na białko roślinne, ale nie tylko. W poniższym artykule wyjaśniamy, kto jeszcze powinien po nie sięgnąć. Dowiesz się, jakie są rodzaje kasz bezglutenowych i które są uważane za najzdrowsze.

Kasze bezglutenowe przeznaczone są głównie dla osób uczulonych na gluten. Ich spożywanie jest zalecane również diabetykom, ponieważ znajdująca się w tych produktach skrobia odpowiada za podniesienie poziomu insuliny we krwi. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom podpowiada: Skład kasz bezglutenowych jest odpowiedni także dla osób zmagających się z podrażnionym układem trawiennym oraz dla nadciśnieniowców. Ponadto okazują się zdrowe dla wszystkich, którzy chcą się odchudzić i osób mających anemię, gdyż zawarte w nich witaminy oraz żelazo wspomagają układ krwionośny. Kasze bezglutenowe są polecane również jako sposób na zwalczanie wysokiego cholesterolu.

Rodzaje kasz bezglutenowych

Wśród kasz niezawierających glutenu można znaleźć zarówno kasze grube, jak i drobne. Drugie z wymienionych są odpowiednie dla osób zmagających się ze wrzodami żołądka czy refluksem.

Kasze bezglutenowe dzielą się na:

  • gryczane – można je kupić w wersji palonej lub niepalonej. Zdecydowanie zdrowsze okazują się drugie z nich, ponieważ podczas procesu palenia produkt traci cenne witaminy. Ten rodzaj kaszy wyróżnia się kremowym kolorem i lekko słodkim smakiem. Zawiera duże ilości m.in. błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia oraz żelaza. Poprawia koncentrację, sen i samopoczucie,
  • jaglane – oprócz składników, które znajdują się w kaszach gryczanych, te zawierają również lecytynę odpowiadającą za trawienie tłuszczów i wspomaganie koncentracji. Oprócz tego zawierają krzem, wpływający pozytywnie na włosy, skórę oraz paznokcie. Zalecane są przede wszystkim osobom z nadwyżką cholesterolu,
  • owsiane – są bardzo wartościowe dla organizmu, ponieważ stanowią niezastąpione źródło węglowodanów złożonych. Ponadto są bogate w antyoksydanty, cynk i magnez. Znajdujący się w nich błonnik powoduje spowolnienie wchłaniania tłuszczów, a także obniża poziom cukru we krwi. Kasze owsiane stosowane są w celu zapobiegania rozwijania się nowotworów,
  • kukurydziane – nie mają tak dużo wartości odżywczych, co wymienione wyżej kasze, ale są ciekawym uzupełnieniem diety. Z tego powodu wiele osób decyduje się na ich włączenie do swojego jadłospisu. Kasze kukurydziane są bogate w witaminę A oraz selen,
  • ryżowe – dostarczają do organizmu białko oraz aminokwasy egzogenne, dzięki czemu mogą zastępować mięso w diecie. Ponadto bogate są w magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Okazują się łatwe w trawieniu, dzięki czemu mogą być swobodnie spożywane przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi czy jelitowymi,
  • amarantus – ten rodzaj kaszy wyróżnia się lekkostrawnością. Dużą zaletę stanowi to, że obniża ciśnienie, pomaga zwalczać cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko schorzeń serca i nowotworów. Kasza bogata jest m.in. w białko, błonnik, żelazo, wapń i fosfor.

Wszystkie z wymienionych kasz mają wiele wartości odżywczych, dzięki czemu ich spożywanie jest zdrowe. Najwięcej cennych składników zawiera jednak kasza jaglana, a zaraz za nią znajduje się nieparzona kasza gryczana. Dla wegetarian oraz wegan bardzo dobry wybór stanowią natomiast kasza ryżowa oraz amarantus, ponieważ mogą one zastępować mięso w diecie. Świetnym pomysłem jest spożywanie różnych rodzajów kasz naprzemiennie i w taki sposób znalezienie odpowiedniej dla siebie i swoich potrzeb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read