Jak zrobić polewę czekoladową? Polewa z czekolady i kakao

Jak zrobić polewę czekoladową? Polewa z czekolady i kakao

Polewa czekoladowa do ciast i deserów

Polewa czekoladowa to piękne wykończenie wielu ciast. Można kupić gotową, ale po co, skoro jej zrobienie zajmie niewiele czasu, a jest o wiele lepsza. Przede wszystkim wiesz co naprawdę w niej jest, poza tym nie zawiera takich składników, jak olej palmowy (pod warunkiem, że użyjesz masła).

Niestety czasem zdarza się, że polewa czekoladowa warzy się, na górze pojawia się wtedy warstwa tłuszczu, a pod spodem grudkowata masa czekoladowa. Co z tym począć? Rozprowadzić gorącą wodą, dodaj stopniowo łyżka po łyżce wody. Masa powinna się ładnie połączyć.

Przepisów na polewę czekoladową jest całe mnóstwo. Dlatego wybierz taki, który będzie bardziej pasował do ciasta lub ciasteczek. Jedna z polew jest z kakao, jest bardziej płynna. Taka polewa nadaje się do tortów, serników albo brownie. Druga z kolei bardziej nadaje się do ciasteczek, bo ładnie na nich zastyga i można je spokojnie ułożyć w puszce. Możesz jej, więc użyć do kruchych ciasteczek lub pierniczków.

Składniki na polewę z kakao:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka lub wody

Masło, cukier i mleko włóż do rondelka z grubym dnem, podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy. Dosyp kakao i wymieszaj do połączenia składników. Kiedy polewa czekoladowa jest jednolita i lśniąca możesz polać nią gotowe ciasto. Najlepiej rozsmarowuj silikonową szpatułką.

Ta polewa nie zastyga, zawsze jest lekko płynna. Dlatego nie nadaje się do małych ciasteczek. Zdecydowanie lepiej wykorzystać ją do dużych ciast.

Składniki na polewę z czekoladą:

  • 100 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70% zawartości kakao)
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)

Masło ze śmietanką podgrzej w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.

Ta polewa ładnie zastyga i jest pięknie lśniąca. Możesz jej używać do małych ciasteczek oraz pierniczków. Jak z nią postępować? Najlepiej wrzucić ciastko do polewy i używając widelca obtoczyć, tak żeby ciastko zostało pokryte naokoło. Wyjmij i odłóż na kratkę, zostaw do zastygnięcia.

Jak zrobić polewę czekoladową? Polewa z czekolady i kakao
5 (100%) 1 vote

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here