Strona głównaDodatkiJak zrobić domowe masło? - Sprawdzony przepis

Jak zrobić domowe masło? – Sprawdzony przepis

Domowe masło to coś, co kojarzy się z pulchną gospodynią witającą nas od progu ciepłym chlebem i uśmiechem. Wydaje się też trudne do zrobienia. Jeśli nie próbowaliście, to na pewno dlatego, że obawialiście się kontaktu z maselnicą. Zaskoczę was – wystarczy śmietanka i mikser!

Czy masło jest zdrowe? Dlaczego warto je robić?

Przez lata masło było demonizowane, jako niezdrowe, tuczące i zawierające dużo złego cholesterolu. Dziś wiemy, że taka wiedza mijała się z prawdą. Jedna kostka masła ma tyle cholesterolu, co 3 jajka, czyli tyle ile zjada przeciętny człowiek na śniadanie. A my nie mamy zamiaru zjeść całej kostki, tylko smarujemy nim pieczywo. Masło jest bogate w zdrowe tłuszcze, które stymulują nasz metabolizm i pozytywnie wpływają na zdrowie. Jedyne, czego należy unikać, to wszelkie produkty masłopodobne, ponieważ zawierają szkodliwe izomery trans. Najlepsze rozwiązanie? Zrób masło sam.

Domowe masło – przepis

Składniki:

  • Śmietana tłusta – minimum 30%, jednak najwięcej masła wyjdzie z 42%
  • Sól
  • Ulubione przyprawy
  • Oliwa – opcjonalnie, do posmarowania formy na masło

Jeśli już mamy potrzebne składniki, to musimy przygotować miejsce pracy. Z przyborów kuchennych potrzebne nam będą: durszlak, jałowa gaza, mikser.

Zaczynamy od przełożenia śmietanki do naczynia, w którym będziemy ją ubijać, następnie ubijamy na wysokich obrotach aż maślanka zacznie oddzielać się od masła. Kończymy ubijanie w momencie, kiedy w maślance pływa dużo maślanych grudek. Następnym krokiem będzie przelanie zawartości przed durszlak z gazą. W gazie powinny zostać nam tylko maślane grudki. Łączymy je i odciskamy z serwatki w dłoniach, na tym etapie najważniejsze jest dokładne wypłukanie masła z serwatki w czystej wodzie. Im czystsze masło, tym dłużej może poleżeć w lodówce. Na koniec możemy je posypać ziołami, pieprzem lub solą. Gotowe masło wkładamy do maselniczki i możemy podawać na stół razem z świeżym chlebem.

Pamiętajmy, że wyrób należy zjeść do tygodnia, ponieważ nie posiada w swym składzie niczego, co je konserwuje.

Inspiracja: https://kurkanielotka.pl/jak-zrobic-domowe-maslo/

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read