Jak wybrać najlepszy model okapu gastronomicznego?

Niezbędne i nieodłączne elementy w restauracjach, stołówkach i w każdej innej profesjonalnej kuchni. Pochłaniają opary oraz tłuszcz, jak również zapewniają odpowiednią wentylację. Okapy gastronomiczne. Jakie są ich rodzaje i na który z nich warto się zdecydować? Czytaj dale i znajdź okap idealnie dostosowany do profilu Twojej działalności!

Na co się zdecydować?

W każdej kuchni wytwarzana jest podczas gotowania duża ilość pary. W lokalach gastronomicznych gotuje się niemal non stop, dlatego niezbędne są w nich profesjonalne okapy. To, który z nich wybrać zależy od wielkości i możliwości lokalu, jak również od jego rodzaju.

Rodzaje okapów

Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko pod względem ich montażu, ale także wyglądu, funkcji, przeznaczenia i oczywiście ceny. Wyróżnia się ich 3 główne warianty.

Miejsce montażu

Dzielą się one na te, montowane przy ścianach (przyścienne) oraz na centralne / wyspowe, umiejscowione na środku kuchni. Najpopularniejsze są ciągi montowane na ścianie.

Kształt

Występują w trzech różnych kształtach:

  • skośne (idealne do niewielkich i niskich pomieszczeń, gdyż nie zajmują dużo miejsca i zapewniają swobodę poruszania się. Dobrze sprawdzają się np. w food truckach, gdzie każdy centymetr przestrzeni jest na wagę złota),
  • trapezowe (najczęściej wybierane okapy, ze względu na dużą powierzchnię do wychwytywania oparów),
  • skrzyniowe (uniwersalny model o kształcie prostokąta. Charakteryzuje się największą powierzchnią ciągu).

Sposób działania

Dzielą się na:

  • okapy wyciągowe – ich głównym zadaniem jest wciąganie oparów,
  • okapy nawiewowo-wyciągowe – występują w postaci modeli: kompensacyjnych, indukcyjnych oraz kompensacyjno-indukcyjnych.

Wszystkie powyższe okapy gastronomiczne znajdziesz m.in. w sklepie El Gastro. W cenie każdego oferowanego tu urządzenia otrzymujesz fachowe doradztwo i pomoc w indywidualnym doborze najlepszego modelu. Także jeśli potrzebujesz niestandardowego rozmiaru okapu, El Gastro może go dla Ciebie wykonać.

O czym warto pamiętać?

Przy wyborze idealnego modelu warto skonsultować się z profesjonalistami. Należy pamiętać, by wybrany okap zawsze obejmował urządzenia (piece, kuchenki…) z minimum 10 cm zapasem po każdej ze stron. Warto wybierać modele z funkcją łapacza tłuszczu (filtrów labiryntowych) i z oświetleniem.

Dobrze dobrany okap gastronomiczny skutecznie pochłania parę wodną, pozbywa się tłuszczu, zapachów, jak również redukuje nadmierne ciepło. W żadnej restauracji nie może go zabraknąć, gdyż jest niezbędne dla wygody i bezpieczeństwa pracy. Zachęcamy więc by poświęcić trochę czasu na wybranie odpowiedniego modelu.

Jak wybrać najlepszy model okapu gastronomicznego?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here