Jak parzyć czerwoną herbatę?

Czerwona herbata, a właściwie jej gatunek o nazwie pu-erh, zyskuje coraz większą popularność w Polsce, głównie ze względu na swoje właściwości odchudzające. Okazuje się, że napar o ziemistym smaku posiada jeszcze wiele innych korzystnych dla zdrowia właściwości. Chcesz wiedzieć, jak parzyć czerwoną herbatę i kiedy ją pić? Przeczytaj nasz artykuł!

Jak powstaje czerwona herbata?

Czerwona herbata jest produkowana głównie w południowo wschodnich Chinach i na Tajwanie. Pozyskuje się ją z tej samej rośliny, co herbatę czarną i zieloną, ale proces produkcji przebiega nieco inaczej. Po suszeniu liście krzewu są poddawane krótkiej fermentacji, a następnie leżakowaniu, które w przypadku najszlachetniejszych i najdroższych odmian może trwać nawet 50 lat. W ten sposób napar zyskuje swoje niezwykłe właściwości, smak i barwę. Wyróżnia się trzy gatunki czerwonej herbaty: pu-erh, oolong i puszong. W Polsce najpopularniejszy jest pierwszy z nich, znany ze swoich właściwości odchudzających i głównie o nim będziemy pisać w naszym artykule.

Właściwości odchudzające czerwonej herbaty

W ostatnich latach o czerwonej herbacie zrobiło się głośno głównie ze względu na jej właściwości odchudzające. Warto pić ją po obfitym posiłku, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza trawienie i ogranicza wchłanianie tłuszczów w jelitach. Podczas walki ze zbędnymi kilogramami warto postawić na 5–6 filiżanek pu-erh dziennie. Oczywiście sama herbata to za mało – podstawą odchudzania powinna być zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.

Pozostałe właściwości czerwonej herbaty

Właściwości pu-erh doceniają nie tylko osoby dbające o sylwetkę. Czerwona herbata jest cennym źródłem witaminy E, selenu, żelaza i magnezu. Poleca się ją osobom pracującym umysłowo, gdyż wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć, a ze względu na zawartość kofeiny można ją pić zamiast kawy. Pobudza jednak w mniej gwałtowny sposób, ale na znacznie dłużej. Oprócz tego wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i obniża poziom „złego” cholesterolu. Co ciekawe, pu-erh łagodzi skutki spożycia alkoholu, a ze względu na zawartość fluoru, zapobiega próchnicy. Ostatnie badania wskazują również, że czerwona herbata działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Czerwona herbata posiada charakterystyczny ziemisty smak, a jej napar ma ciemny kolor. Najlepiej pić ją co najmniej pół godziny po posiłku, gdyż może utrudniać wchłanianie żelaza. Warto również zrezygnować z cukru, który neutralizuje niektóre z jej dobroczynnych właściwości. Pu-erh najwygodniej parzyć w dzbanku lub korzystając z wygodnego zaparzacza. Zazwyczaj stosuje się jedną łyżeczkę liści na filiżankę (120 ml) wody. Susz zalewamy wrzątkiem o temperaturze 90–96 stopni, na czas od 1 do 3 minut. Aby uzyskać mocniejszy napar, zwiększamy ilość herbaty, zamiast zostawiać liście we wrzątku na dłużej. Co ciekawe, pu-erh można parzyć nawet sześciokrotnie, chociaż polecamy ograniczyć się do trzech razy. Przy każdym zalaniu wydłużamy czas parzenia o 30-60 sekund. Co ciekawe, w Chinach europejska czerwona herbata nazywana jest czarną, a czarna czerwoną. Kolor herbaty jest tam określany na podstawie barwy naparu, a nie suszu, jak ma to miejsce u nas.

Co za dużo, to niezdrowo

Jak każda substancja spożywana w nadmiarze, również czerwona herbata może powodować skutki uboczne. Picie jej w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do problemów z zasypianiem, zawrotów głowy, a nawet wymiotów i biegunek. Warto również pamiętać, że pu-erh posiada właściwości moczopędne, więc może powodować odwodnienie organizmu. Z tego powodu po filiżance herbaty warto sięgnąć po szklankę wody.

Szukasz wysokiej jakości czerwonej herbaty lub akcesoriów do jej parzenia? Koniecznie odwiedź home-sklep.pl. Na blogu home-sklep.pl znajdziesz wskazówki dotyczące parzenia innych rodzajów herbaty.

Zdjęcie: home-sklep.pl, pixabay.com

Jak parzyć czerwoną herbatę?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here