Strona głównaPolecaneJak czytać etykiety francuskich win? Krótki poradnik

Jak czytać etykiety francuskich win? Krótki poradnik

Wina francuskie uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Jeśli także chcesz w nich zasmakować, sprawdź z nami, w jaki sposób powinno się odczytywać zawarte na ich etykietach informacje!

Francja kojarzy się przede wszystkim w wyjątkowymi winami. Są one produkowane między innymi w tak znanych regionach jak Bordeaux, Bourgogne (Burgundia) czy też w Dolinie Rodanu.

Gdy zamierzamy zakupić dobre wina francuskie, warto przede wszystkim prześledzić dane zawarte na etykiecie. Na co powinniśmy zwrócić wtedy szczególną uwagę?

Informacje na etykietach win francuskich

Oprócz nazwy wina oraz winnicy, w której zostało ono wyprodukowane, na etykiecie możemy znaleźć także innego rodzaju informacje.

Gdy szukamy konkretnego wina pod względem jego poziomu wytrawności, powinniśmy przede wszystkim kierować się danymi z poniższej listy:

  • wina wytrawne – sec – zawartość cukru do 4g/l,
  • wina półwytrawne – demi-sec – zawartość cukru od 4 do 12 g/l,
  • wina półsłodkie – moelleux – zawartość cukru od 12 g/l do 45 g/l,
  • wina słodkie – doux – zawartość cukru powyżej 45 g/l.

Na etykiecie znajdziemy także informacje o roczniku wina, ewentualnie o roku, w którym zostały zebrane winogrona.

Dobre wino powinno posiadać również na swojej etykiecie określenie A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée). To oznaczenie dotyczące miejsca pochodzenia wina.

Wina francuskie mogą być butelkowane w różnych miejscach, dlatego też możemy spotkać się wtedy z różnymi oznaczeniami na etykietach:

  • mis en bouteille au château – wino zabutelkowane w posiadłości, której nazwa jest podana w nazwie wina,
  • mis en bouteilleà la propriété – wino zabutelkowane w posiadłości,
  • mis en bouteille dans la région de production – wino zabutelkowane w regionie produkcji,
  • mis en bouteille dans nos caves – wino zabutelkowane w naszych piwnicach.

Gdy interesują nas dobre wina francuskie, warto także zwrócić uwagę na tak zwane wina regionalne, które oznaczane są jako Vin de Pays. Są to przystępne cenowo wina dobrej jakości. Niższej jakości wina stołowe określane są jako Vin de Table.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read