Garnki do gotowania na parze

Gotowanie na parze to sposób przygotowywania i obróbki termicznej produktów, który zapewnia jak najmniejszą utratę drogocennych składników odżywczych. Ponadto ten sposób gotowania sprawia, że potrawy są lekkostrawne i dietetyczne, dlatego warto zaopatrzyć swoją kuchnię w odpowiedni garnek do gotowania na parze.

Gotowanie na parze warzyw, owoców, mięs to jeden z najlepszych sposobów przygotowywania posiłków. Taki sposób obróbki termicznej pozwala na zachowanie wielu witamin i składników mineralnych, które należą do tzn. składników termolabilnych – niezwykle wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, do takich należą witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, magnez, potas czy miedź – a więc składniki mineralne i witaminy niezwykle cenne dla odpowiednio zbilansowanej i stworzonej diety, niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Gotowanie na parze powoduje, że straty składników odżywczych są niższe o około 40-50% niż podczas tradycyjnej obróbki termicznej (gotowania w wodzie). Ponadto żywność zachowuje swój kolor (zwłaszcza owoce i warzywa o intensywnych barwach, jak brokuł, marchew, szparagi) i jędrność, aspekty smakowe również są intensywniejsze.

Gotowanie na parze jest dietetycznym sposobem przyrządzania posiłków – nie potrzeba używać żadnych tłuszczów do tego sposobu gotowania. Niewątpliwą zaletą takiej metody gotowania jest to, iż na parze można gotować niemal wszystko: od warzyw i owoców, przez ryby i mięso, drób, jajka, a nawet ryż czy wszelkiego rodzaju kasze.

Wybór odpowiedniego naczynia do gotowania na parze nie jest trudną rzeczą, jeśli wiemy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Przede wszystkim warto podkreślić, że garnek do gotowania na parze jest doskonałym uzupełnieniem wyposażenia kuchni – tradycyjnych garnków, jedną z najpopularniejszych marek produkujących od lat garnki z tradycją jest https://naczynia.olkusz.pl. Warto pozostać wiernym firmie z tradycją, która zna się na garnkach jak mało kto! Garnki do gotowania na parze różnią się między sobą pojemnością/ wielkością. W zależności od potrzeb można zdecydować się na jednopiętrowy lub dwupiętrowy garnek do gotowania na parze – konstrukcja każdego z nich jest analogiczna: posiadają „parterową” część, do której nalewamy wodę oraz sitkowych „pięter” (jednego lub dwóch) do przygotowania jedzenia. Dwupiętrowe garnki pozwalają zaoszczędzić czas i gotować jednocześnie kilka elementów naszego obiadu naraz! Oszczędzając czas i energię ugotujesz jednocześnie i rybę i warzywa, mięso i ziemniaki, lub na co tylko masz ochotę! Dzięki specjalnej konstrukcji garnków potrawa zostaje przyrządzona w błyskawicznym tempie, przy jednoczesnym zachowaniu najlepszych aromatów jedzenia. Warto wiedzieć, że ilość nalewanej wody musi być odpowiednia, nie powinna sięgać pierwszego piętra, tak, by posiłek został przyrządzony na parze, nie miał styczności z wodą!

Garnki do gotowania na parze
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here