Do czego służy stół chłodniczy w obiekcie gastronomicznym?

Odpowiednie wyposażenie w obiekcie gastronomicznym pozwala na efektywne wykonywanie wszystkich czynności niezbędnych do wydania pełnowartościowego dania. Właśnie dlatego tak istotne jest zaopatrzenie swojego lokalu w niezbędne urządzenia i akcesoria, które umożliwią harmonijną pracę. Bardzo ważnymi elementami wyposażenia gastronomicznego są urządzenia chłodnicze – należą do nich między innymi stoły chłodnicze.

Czym jest stół chłodniczy i jakie ma zalety?

Jest to element wyposażenia gastronomicznego, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie, a także przechowywanie produktów spożywczych w niskiej temperaturze. Stół chłodniczy wykonany jest ze stali i w zależności od modelu być dwu lub trzydrzwiowy, dodatkowym wyposażeniem mogą być szuflady, zlew oraz nadstawkę na pojemniki GN, które wykorzystywane są we wszystkich punktach gastronomicznych. Co ważne, blat nie jest chłodzony – obniżenie temperatury dotyczy tylko części zamykanej. Blat stołu również wykonany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest bardzo łatwy w czyszczeniu oraz odporny na uszkodzenia mechaniczne.

Stoły posiadają różne pojemności i konfiguracje drzwi i szuflad. To, na jaki wariant się zdecydujesz, powinno być uzależnione od wielkości i możliwości Twojej kuchni. Na rynku dostępne są urządzenia z agregatem lub bez. To drugie rozwiązanie wymaga podłączenia stołu chłodniczego do centralnego chłodnictwa i stosuje się je w większych obiektach gastronomicznych.

Stół chłodniczy – zastosowanie

Urządzenie to służy do przechowywania żywności w obniżonej temperaturze. Czym więc stół chłodniczy różni się od szafy chłodniczej? Pierwsze rozwiązanie umożliwia również pracę na blacie, w który jest wyposażony. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz mieć zawsze pod ręką wcześniej przygotowane produkty, które dzięki przechowywaniu w niskiej temperaturze dłużej pozostaną świeże. Pozwala to na odpowiednie gospodarowanie przestrzenią i przygotowanie stanowiska poszczególnym pracownikom tak, aby uniknąć niepotrzebnego przemieszczania się po kuchni, co może nie tylko zaburzać rytm pracy, ale również stwarzać zagrożenie. Profesjonalne stoły chłodnicze oraz wiele innych urządzeń i akcesoriów gastronomicznych można znaleźć na https://iguanasklep.pl/

Jeżeli zależy Ci na dobrej organizacji pracy w kuchni Twojego lokalu gastronomicznego, musisz wyposażyć ją we wszystkie niezbędne urządzenia – jednym z nich jest stół chłodniczy, który umożliwia stworzenie autonomicznego stanowiska pracy w taki sposób, że można wykonywać czynności na blacie i jednocześnie mieć w zasięgu ręki wszystkie niezbędne półprodukty.

Do czego służy stół chłodniczy w obiekcie gastronomicznym?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here