Dlaczego wózki platformowe to must have dla przemysłu gastronomicznego?

Dlaczego wózki platformowe to must have dla przemysłu gastronomicznego

Aby kompletnie urządzić lokal gastronomiczny, należy zaopatrzyć się w wiele urządzeń, które ułatwiają codziennie funkcjonowanie biznesu. Do elementów, które powinny znaleźć się na zapleczu każdej restauracji, należą niewielkie artykuły, takie jak chusteczki, czy końcówki syfonów, ale także sprzęt o większych gabarytach i zaawansowanych funkcjach. Do takich akcesoriów można zaliczyć m.in. wózek platformowy, który stanowi must have w przemyśle gastronomicznym. Dlaczego? Wyjaśniamy to w poniższym artykule.

Rodzaje wózków – który wybrać do lokalu gastronomicznego?

W ofertach sklepów z wyposażeniem do magazynów i lokali gastronomicznych o charakterze przemysłowym znajdują się wózki platformowe, półkowe, transportowe, schodowe, serwisowe, hotelowe, paletowe i wiele innych, spośród których można wybrać sprzęt najlepiej pasujący do naszych potrzeb. Jeśli chodzi o lokale gastronomiczne, najczęściej wybieranym modelem jest wózek platformowy, który charakteryzuje się płaską powierzchnią, pozwalająca na przewożenie różnego rodzaju towaru. Transport może obejmować kartony, beczki, części i zaopatrzenie kuchenne. Wózki platformowe można spotkać w formie jedno- oraz dwuburtowej. Dostępne są także wózki platformowe wyposażone w siatki boczne, które świetnie sprawdzą się do wywożenia śmieci, kartonów i innych chybotliwych elementów.

Do innych rodzajów wózków zaliczamy taczkowe (schodowe), wyposażone w dwa lub sześć kół z niewielką platformą oraz wysoko umieszczoną rączką, która ułatwia nawigowanie. Przeznaczone do przewozu beczek lub materiałów o niestandardowych rozmiarach. Tego typu wózek z łatwością pokonuje schody, dzięki czemu w bezpieczny sposób można przewozić nim duże ilości zastawy, np. w przypadku cateringu. Niektóre modele są wyposażone także w dodatkowe zabezpieczenia, chroniące towar przed spadnięciem.

Do czego służą wózki platformowe?

Wózki transportowe stanowią niezbędny element wyposażenia sklepów, magazynów, hal i innych firm oraz instytucji, które wymagają stałego zaopatrywania w duże ilości towaru. Gastronomia należy do jednej z branż, które nie mogłyby sprawnie funkcjonować bez wózka platformowego, ponieważ wymaga niemal codziennego transportowania ciężkich materiałów lub towaru o dużych gabarytahc. Zaopatrzenie restauracji oraz wszystkich placówek, w których wydawane są posiłki, wiąże się z dostawami produktów, które są najczęściej przywożone w hurtowych ilościach.

Dostępne na rynku wózki platformowe gwarantują, że codzienne obowiązki staną się mniej uciążliwe. Codzienna praca z wózkami platformowymi jest łatwa, ponieważ zostały one zaprojektowane z myślą o transporcie różnorodnych elementów.

W zależności od wariantu, który wybierzemy, wózki platformowe są wykorzystywane do przewożenia materiałów produkcyjnych w hurtowniach, magazynach, halach przemysłowych oraz zaopatrzenia w hotelach, restauracjach oraz w kuchniach, w których posiłki są wydawane na dużą skalę. Wózki platformowe pozwalają na przemieszczanie z miejsca na miejsce dużych elementów sprzętu przemysłowego – w gastronomii mogą to być części wyposażenia chłodniczego, urządzenia do obróbki mechanicznej, beczki, worki, paczki, kartony, a także niestabilny towar.

Jeśli zastanawiasz się nad zakupem wózka platformowego do firmy, zwróć uwagę na konstrukcję danego urządzenia. Solidnie wykonany wózek przełoży się na możliwość długotrwałej eksploatacji oraz bezpieczeństwo pracy. Niezależnie od wielkości biznesu, wózek platformowy jest nieocenioną pomocą w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here