Delikatna i kremowa – wątrobianka!

Przetwory mięsne to prawdziwy pomnik kultury i wspomnienie o czasach, które już dawno minęły. Wątrobianka jest jednym ze starszych przetworów z podrobów, o których wiemy. Charakteryzuje się smaczną, delikatną i kremową konsystencją. Podbija serca nawet tych, którzy nie przepadają za tego typu produktami. Chociaż obecnie jest wyparta i zapomniana, to z pewnością warto ją spróbować, nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości odżywcze.

Czym jest wątrobianka?

Mówiąc najprościej, jest to najstarsza forma pasztetowej. Pierwsze wzmianki o wątrobiance pochodzą z ziemi kaszubskiej oraz wielkopolski. Podobno zajadał się nią sam Henryk Sienkiewicz, a obecnie sama Magda Gessler poleca ten specjał w swoich Kuchennych Rewolucjach. Sama wątrobianka przyszła do nas prawdopodobnie z Niemiec (leberwurst). Obecnie jednak kojarzy się bardziej z kuchnią Polską. W zależności jednak od regionu, w którym zjemy wątrobiankę, będzie ona różniła się smakiem, czy dodatkami. Najczęściej spożywa się ją na kanapce, jako mięsną, smaczną pastę z ogórkiem kiszonym. Tradycyjnie robiona poza wątróbką zawiera często inne podroby, jak serca, ozory, czy smalec.

Można się również spotkać z przepisami, które zawierają dziczyznę, jest to charakterystyczne zwłaszcza dla regionów, gdzie przeważało myślistwo. Tę pastę mięsną jedzono z reguły na drugie śniadanie. Zwłaszcza przed polowaniem, czy ciężką pracą fizyczną. Wiązało się to, z wieloma wartościami odżywczymi oraz sytością tej potrawy. Smarowano nią grubo chleb i w ten sposób zjadano. Wątrobiankę przechowuje się w słoikach, starannie pasteryzowaną. Na Kaszubach dodatkowo wędzi się nią, co nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

Najczęściej jednak wątrobianka, taka jak https://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Watrobianka-180.html składa się z mielonych podrobów (wątróbka, nerki, serca), skóry wieprzowej, tłuszczu (smalec, boczek), oraz czasem dodaje się inne mięsa, dodatkowo do smaku dodaje się sól, pieprz, majeranek, cebulę, gałkę muszkatołową oraz ziele angielskie. Sekret jednak tkwi w dobrej jakości mięsie. Oczywiście tradycyjna wątrobianka składa się głównie z mięsa wieprzowego. Dawniej świnię ubijano na Boże Narodzenie, czy Wielkanoc.

Wartości odżywcze i smak

Wątrobianka jest pyszna, to potwierdzi każdy, kto przepada, za tą tradycyjną pasztetową. Nie każdy jednak wie, że posiada ona wiele wartości odżywczych i jest bardzo treściwym produktem.

W 100 g tego produktu znajdziemy 25 g tłuszczu, w tym 10 g tłuszczów nasyconych, 2,4 wielonienasyconych oraz 12 g jednonienasyconych. Dodatkowo jest źródłem potasu, sodu oraz białka, magnezu, wapnia, czy żelaza.

Delikatna i kremowa – wątrobianka!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here