12 potraw wigilijnych – opis tradycji

12 potraw wigilijnych - opis tradycji

Święta Bożego Narodzenia, choć powinny zawierać w sobie przede wszystkim element religijny, nieodłącznie kojarzą nam się głównie z jedzeniem. Szczególnie kolacja wigilijna jest czasem, kiedy polskie stoły uginają się pod ciężarem potraw, a domownicy chcąc skosztować wszystkich z nich, często narzekają później na przejedzenie.

Jakie potrawy na Wigilię?

Wśród świątecznych potraw tradycja nakazuje podanie aż 12 dań. Przede wszystkim na polskim stole powinien znaleźć się karp. To obowiązek każdego mocno zakorzenionego w tradycji domu, chociaż ostatnio spotyka się on z krytyką części osób, które twierdzą, że wykorzystywanie karpi to Wigilii jest nieetyczne, a same ryby są przetrzymywane w bardzo niekorzystnych warunkach. Sam zwyczaj praktykowany w niektórych domach, gdzie trzyma się karpia w wannie a następnie pozbawia życia dopiero dzień przed samą Wigilią budzi kontrowersje. Tak czy inaczej, karp jest podstawowym elementem kolacji wigilijnej i większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy.

Z racji tego, że religia katolicka zabrania jedzenia mięsa w Wigilię, często podawane są też inne ryby, jak na przykład dorsz, pstrąg, czy popularny ostatnio łosoś. Ważnym elementem jest też barszcz czerwony, najczęściej podawany z uszkami, kutia oraz różnego rodzaju paszteciki. W wielu domach nie może zabraknąć też jajek faszerowanych, czy różnych sałatek.

12 potraw  Wigilijnych – czy to konieczne ?

Chodź tradycja co prawda nakazuje podanie aż 12 potraw w czasie kolacji wigilijnej, często ten zwyczaj nie jest jednak praktykowany do końca. Zdarza się to szczególnie w mniejszych rodzinach. Gdy do stołu zasiada zaledwie kilka osób, a często nawet tylko dwie, nie ma szans na spróbowanie wszystkich dań. Poza tym, przygotowywanie tak dużej ilości jedzenia raczej mija się z celem, bo prawdopodobnie i tak zostałoby ono zmarnowane. W takiej sytuacji gospodynie domowe decydują się na przyrządzenie tylko kilku potraw nierozerwalnie kojarzących się z Wigilią, jak karp, czy barszcz czerwony z uszkami.

12 potraw wigilijnych – opis tradycji
Rate this post

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here